WikiLeaks: Steven Spielberg, ţinta unui boicot al Ligii Arabe

Steven Spielberg a fost trecut pe lista neagră a Biroului central pentru boicot al Ligii Arabe, după ce regizorul a făcut o donaţie de 1 milion de dolari către Israel, în timpul conflictului dintre acest stat şi Liban din 2006, potrivit unor documente confidenţiale dezvăluite de WikiLeaks.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Steven Spielberg, ţinta unui boicot al Ligii Arabe

WikiLeaks: Steven Spielberg, ţinta unui boicot al Ligii Arabe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unor documente diplomatice confidenţiale americane, dezvăluite de WikiLeaks şi publicate de The Guardian, diplomaţi din 14 ţări arabe au decis, într-o întâlnire care a avut loc în aprilie 2007, boicotarea lui Steven Spielberg - prin interzicerea filmelor şi a altor produse legate de acesta, dar şi de fundaţia sa Righteous Persons Foundation -, în urma donaţiei făcute de regizor statului Israel.

Informaţiile apar într-un document al Ambasadei SUA la Damasc trimis administraţiei de la Washington.

La o întâlnire confidenţială cu reprezentanţii SUA, şeful Biroului regional sirian pentru boicotarea Israelului, Muhammad al-Ajami, a spus că Algeria, Irak, Liban, Kuwait, Libia, Maroc, Autoritatea Palestiniană, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Siria, Tunisia, Emiratele Arabe Unite şi Yemen au fost de acord să boicoteze filmele lui Steven Spielberg.

Malaysia, Iran, Pakistan şi Indonesia, prezente de asemenea la întrunire, au fost de acord cu boicotul.

Documentul trimis de ambasada SUA la Washington indica faptul că este probabil ca şi alte ţări să facă acest lucru, la fel ca ţările arabe.

La aceeaşi întâlnire, pe lista neagră a fost inclus grupul Estée Lauder, în timp ce compania de servicii financiare Merrill Lynch a fost pusă pe "lista de supraveghere".

Singurele state arabe care nu au participat la întrunire au fost cele care au semnat tratate de pace separate cu Israel - Egipt, Mauritania şi Iordania. La întâlnire nu au participat nici Djibouti şi nici Somalia.

Marvin Levy, purtătorul de cuvânt al lui Steven Spielberg, a spus: "Nu putem comenta un document de o astfel de natură, dar ştim că filmele şi DVD-urile au fost distribuite la nivel global fără probleme, în tot acest timp".

Însă Chris Doyle, de la Consiliul pentru înţelegere arabo-britanică, a spus că boicotul este o reacţie "de înţeles" în urma donaţiei lui Spielberg, întrucât în trecut au mai fost boicotate companii şi persoane care au făcut lucruri similare.

El a dat ca exemplu faptul că, în filmul "Indiana Jones şi Căutătorii arcei pierdute", descrierea arabilor a fost peiorativă şi plină de stereotipuri. Într-un context mai larg, a spus acesta, teoria se aplică şi altor filme de la Hollywood în care arabii au avut parte de o descriere negativă.

Boicotul Ligii Arabe este sistematic, aceştia făcând efortul de a izola economic Israelul şi de a-l slăbi din punct de vedere economic şi militar. Însă nu toate statele din această ligă acţionează la fel, Libanul şi Siria fiind excepţii.

Steven Spielberg a înfiinţat Righteous Persons Foundation în 1994. Utilizând fondurile obţinute de pe urma distribuirii filmelor "Lista lui Schindler" şi "Munchen", fundaţia îşi dedică activitatea creării unei comunităţi evreieşti puternice în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici