CNA: S-a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei referitor la Digi 24, postul RCS&RDS

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a anunţat, într-un comunicat, că "s-a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, în calitatea sa de autoritate în domeniul concurenţei, referitor la serviciul de programe Digi 24", care aparţine societăţii de telecomunicaţii RCS&RDS.

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului CNA: S-a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei referitor la Digi 24, postul RCS&RDS

CNA: S-a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei referitor la Digi 24, postul RCS&RDS

Comunicatul postat pe site-ul CNA este transmis "în atenţia distribuitorilor de servicii de programe".

"Având în vedere sesizările primite de la societatea RCS&RDS SA privind distribuitorii de servicii de programe care nu au inclus în oferte canalul Digi 24, pentru soluţionarea situaţiei, în funcţie de răspunsul de la Consiliul Concurenţei, solicitările de modificare a structurii ofertelor de programe retransmise aprobate vor fi rediscutate. Menţionăm că, s-a solicitat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, în calitatea sa de autoritate în domeniul concurenţei, referitor la serviciul de programe Digi 24 ce aparţine societăţii SC RCS&RDS SA şi care se află pe poziţia 13 în topul staţiilor de televiziune întocmit în vederea respectării principiului must carry", se arată în comunicatul CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicaţii Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS. Acest lucru înseamnă că abonaţii Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodată, în 25 martie, CNA a aprobat şi grila unei alte societăţi de cablu - N.C.S. Telnet Catv SRL din Moineşti, judeţul Bacău -, care nu include şi Digi 24.

Deciziile au fost luate cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Narcisa Iorga), grilele de cablu ale Romtelecom (analogic şi digital).

Pe de altă parte, în şedinţa din 20 martie, Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeaşi şedinţă din 20 martie, CNA a aprobat şi grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa Consiliului din 25 martie, societatea RCS&RDS a transmis CNA o adresă prin care a adus la cunoştinţa Consiliului că Digi 24 este pe poziţia 13 în lista must carry pe 2014. De asemenea, RCS&RDS a precizat în adresă că a comunicat tuturor distribuitorilor de cablu din România că Digi 24 se află pe poziţia 13 în lista must carry şi că este o televiziune liberă la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În plus, RCS&RDS a sesizat CNA că există societăţi de cablu care nu retransmit Digi 24, respectiv UPC România, Next Gen (reţeaua de cablu a Romtelecom) şi Akta (reţeaua de cablu deţinută de Digital Cable System).

Pe de altă parte, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea, doi dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), au anunţat, miercuri, că au sesizat comisiile pentru cercetarea abuzurilor şi cele pentru cultură din Parlament asupra "abuzurilor pe care CNA şi preşedintele forului, Laura Georgescu, le-au comis în cazul Digi 24". Cei doi consideră că, prin aprobarea majorităţii membrilor CNA, societăţile de cablu sunt lăsate să nu retransmită Digi 24, în ciuda faptului că această televiziune este obligatorie la retransmisie potrivit principiului "must carry", reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului.

Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, a respins acuzaţiile formulate de Iorga şi Gabrea, precizând, totodată, că o decizie a Consiliului Concurenţei din decembrie 2013 "recomandă imperativ CNA, iertându-l de o amendă, să facă criterii de intrare în must carry".

În data de 4 februarie a fost publicată noua listă "must carry" (care stabileşte televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România, în anul 2014).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici