Tarifele RCA vor rămâne plafonate încă 3 luni, până la data de 30 septembrie. ASF: Împrejurările care au determinat disfuncţionalităţi pe piaţa asigurărilor persistă

Tarifele RCA vor rămâne plafonate încă 3 luni, până la data de 30 septembrie, potrivit unui proiect de HG elaborat de ASF şi publicat miercuri de Ministerul de Finanţe, institutia apreciind că împrejurările care au determinat disfuncţionalităţi pe piaţa asigurărilor persistă.

281 afișări
Imaginea articolului Tarifele RCA vor rămâne plafonate încă 3 luni, până la data de 30 septembrie. ASF: Împrejurările care au determinat disfuncţionalităţi pe piaţa asigurărilor persistă

Tarifele RCA vor rămâne plafonate încă 3 luni, până la data de 30 septembrie. ASF: Împrejurările care au determinat disfuncţionalităţi pe piaţa asigurărilor persistă

Actualul proiect prevede prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) şi (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

În data de 5 aprilie 2023 a fost emisă de către Guvernul României Hotărârea nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie. Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primă practicate pentru asigurările RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 3 luni, până la data de 10 octombrie 2023

 În decembrie 2023, un alt HG a stabilit, ca urmare a condiţiilor de piaţă în contextul unei inflaţii încă ridicate, indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023 cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni.

„Prin aplicarea acestei măsuri se combate creşterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise şi se urmăreşte stabilizarea graduală a pieţei de asigurări RCA pentru a evita propagarea efectelor negative în alte sectoare ale economiei naţionale. Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei„, se arată în nota de fundamentare a proiectui de HG.

Potrivit ASF, din numărul total de vehicule din parcul naţional auto, respectiv 10.333.293, la data de 6.06.2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.

Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat în primele şase luni din 2024 sunt în număr de aproximativ 41.500 din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători. „O astfel de situaţie denotă existenţa unui dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative„, e arată în nota de fundamentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici