Anchetatorii şi vecinii se străduiesc să înţeleagă motivul pentru care Thomas Crooks a deschis focul asupra lui Trump

Thomas Crooks a absolvit liceul Bethel Park într-o zi însorită din iunie 2022. Doi ani mai târziu, el a călătorit o oră de la casa sa din Pennsylvania, s-a urcat pe un acoperiş şi a tras asupra lui Donald Trump. Cum a ajuns un tânăr despre care apropiaţii spun că era liniştit să tragă în fostul preşedinte este întrebarea la care încercă să răspundă investigatorii, relatează FT.

Urmărește
1030 afișări
Imaginea articolului Anchetatorii şi vecinii se străduiesc să înţeleagă motivul pentru care Thomas Crooks a deschis focul asupra lui Trump

Anchetatorii şi vecinii se străduiesc să înţeleagă motivul pe care Thomas Crooks a deschis focul asupra lui Trump

Tentativa de asasinat a avut reverberaţii în întreaga SUA şi a tensionat şi mai mult ceea ce a devenit una dintre cele mai polarizante alegeri prezidenţiale din istoria ţării.
 
Duminică, micuţa comunitate Bethel Park din Pennsylvania a rămas nedumerită cu privire la motivele unui tânăr vecin care era înregistrat ca republican, dar care donase cândva pentru cauze democrate.
 
Crooks locuia cu părinţii săi în Bethel Park, potrivit vecinilor din această suburbie bine cotată de la sud de Pittsburgh. Semnele cu Trump împânzesc peluzele îngrijite din faţa locuinţelor din acest cartier mărginit de copaci, adesea alături de steaguri americane "thin blue line". Drapelele simbolizează sprijinul pentru aplicarea legii, dar au devenit controversate după ce au fost arborate de susţinătorii lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, în încercarea de a opri certificarea victoriei lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial din 2020.
 
O secţiune a drumului pe care locuia Crooks a fost izolată duminică, poliţiştii împiedicând presa să se apropie prea mult. Poliţia şi alte forţe de ordine au venit şi au plecat; unii au fost văzuţi cărând cutii din casa familiei.
 
Mai mulţi vecini au declarat că au fost şocaţi de cele întâmplate, dar nu cunoşteau familia sau pe presupusul trăgător. "Nimeni nu-l cunoaşte pe aici", a spus pentru FT un bărbat, care a cerut să nu fie numit 
 
O altă femeie, o profesoară pensionară din localitate, a declarat că se "roagă pentru familie" şi pentru ţară şi a deplâns faptul că politica de dezbinare s-a infiltrat în cartierul ei liniştit. "Întotdeauna ne înţelegeam bine", a spus ea.
 
Anchetatorii au confirmat că au găsit dispozitive explozive în maşina lui Crooks şi în locuinţa acestuia.

Cine era atacatorul?

Crooks era asistent medical la Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation Center. Marcie Grimm, administratorul azilului, a declarat: "Suntem şocaţi şi întristaţi să aflăm despre implicarea sa, deoarece Thomas Matthew Crooks şi-a făcut treaba fără griji".
 
Jurnaliştii de la CNN au raportat că au vorbit cu tatăl lui Crooks sâmbătă seara târziu. Acesta ar fi declarat că încearcă să îşi dea seama "ce naiba s-a întâmplat", dar că va "aştepta până când va vorbi cu forţele de ordine" înainte de a declara ceva despre incident.
 
Ofiţerii FBI au declarat că Crooks a folosit o puşcă 556 de tip AR cumpărată legal de tatăl său şi că investighează dacă a luat-o fără ştirea tatălui său.
 
Autorităţile nu au identificat în acest stadiu "o ideologie asociată cu" Crooks, care pare să fi acţionat singur, a declarat agentul FBI Kevin Rojek, subliniind în acelaşi timp că este "încă foarte devreme în această anchetă".
 
De asemenea, nu au existat semne că Crooks ar suferi de probleme de sănătate mintală şi el a fost "negativ în toate evidenţele FBI", a adăugat Rojek.
 
Abdulloh Rakhmatoz, în vârstă de 18 ani, care mergea cu autobuzul la şcoală împreună cu Crooks, îşi aminteşte de el ca fiind "foarte tăcut, dar când vorbea era drăguţ".
 
"Era foarte timid", a spus Rakhmatoz.
 
Autorităţile nu stabiliseră încă un motiv, afirmând că nu au găsit declaraţii ameninţătoare pe conturile de social media ale lui Crooks.
 
Incidentul a atras din nou atenţia asupra dezbaterii tensionate privind armele într-o ţară în care împuşcăturile sunt principala cauză de deces în rândul tinerilor americani, chiar dacă reglementările privind armele de foc continuă să fie relaxate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici