"Faza intensă a războiului cu Hamas este pe cale să se încheie", Netanyahu spune că accentul se va muta pe graniţa cu Liban

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că "faza intensă a războiului cu Hamas (în Gaza) este pe cale să se încheie" şi că atenţia armatei s-ar putea îndrepta apoi către graniţa de nord a Israelului cu Libanul, unde luptele cu gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, s-au intensificat în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, Netanyahu a promis că Israelul va continua să opereze în Gaza până când grupul militant Hamas va fi eliminat.

1014 afișări
Imaginea articolului "Faza intensă a războiului cu Hamas este pe cale să se încheie", Netanyahu spune că accentul se va muta pe graniţa cu Liban

"Faza intensă a războiului cu Hamas este pe cale să se încheie", Netanyahu spune că accentul se va muta pe graniţa cu Liban

"Nu înseamnă că războiul se va încheia, dar războiul în stadiul său actual se va încheia în Rafah. Acest lucru este adevărat. Vom continua <<să cosim iarba>> mai târziu", a declarat Netanyahu pentru postul de televiziune Channel 14, în primul său interviu individual cu presa locală israeliană de la 7 octombrie.
 
Mai mult de un milion de palestinieni se adăposteau în Rafah înainte ca Israelul să înceapă operaţiunea sa aeriană şi terestră în oraşul din sudul Gazei, sfidând apelurile comunităţii internaţionale de a nu continua. De atunci, aproximativ 800 000 de persoane au fost strămutate din Rafah, unde condiţiile au fost descrise de agenţia ONU pentru alimente drept "apocaliptice".
 
Presiunea internaţională asupra acţiunilor Israelului în Gaza a crescut de când acesta şi-a început operaţiunea în Rafah. Luna trecută, instanţa supremă a ONU a ordonat Israelului să oprească imediat operaţiunea militară controversată de acolo, calificând situaţia umanitară drept "dezastruoasă".
 
În interviul său, Netanyahu a declarat că este gata să încheie "un acord parţial" cu Hamas pentru returnarea unor ostatici încă ţinuţi captivi în Gaza, dar şi-a reiterat poziţia că războiul va continua şi după o încetare a focului "pentru a atinge obiectivul eliminării" Hamas.
 
"Nu sunt pregătit să renunţ la acest obiectiv", a spus Netanyahu.
 
Ca răspuns la comentariile prim-ministrului, Hamas a declarat că cuvintele folosite de Netanyahu arată că acesta caută doar un acord parţial şi nu sfârşitul războiului din Gaza.

Acţiuni în Nord la graniţa cu Liban

Netanyahu a mai declarat pentru postul de televiziune Channel 14 că "după încheierea fazei intense, vom avea posibilitatea de a muta o parte din putere spre nord şi o vom face".
 
"În primul rând, în scopuri de protecţie şi, în al doilea rând, pentru a ne aduce şi locuitorii acasă. Dacă o putem face cu mijloace politice, ar fi grozav. Dacă nu, o vom face în alt mod, dar îi vom aduce pe toţi înapoi acasă - toţi locuitorii din nord şi din sud", a adăugat el.
 
Hezbollah, o mişcare islamistă susţinută de Iran, care dispune de una dintre cele mai puternice forţe paramilitare din Orientul Mijlociu, a desfăşurat atacuri mortale din sudul Libanului vizând zone din nordul Israelului începând cu 8 octombrie, a doua zi după atacurile Hamas asupra Israelului.
 
Israelul a răspuns la atacurile Hezbollah cu lovituri care au ucis militanţi Hezbollah, printre care şi comandanţi de rang înalt.
 
Zeci de mii de israelieni au fost evacuaţi din casele lor din nordul Israelului din cauza conflictului continuu. Satele din sudul Libanului s-au golit, de asemenea.
 
Creşterea numărului de atacuri transfrontaliere în ultimele săptămâni a intensificat îngrijorările cu privire la posibila izbucnire a unui nou conflict în toată regula în Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici