Grevă generală în Argentina: zboruri suspendate, porturi paralizate, şcoli şi bănci închise

Zborurile au fost suspendate, porturile au fost paralizate, iar şcolile şi universităţile au funcţionat la minimum, joi, în vreme ce pieţele au avut o activitate redusă, deoarece băncile au rămas închise pentru că angajaţii din Argentina lor au intrat în grevă faţă de măsurile de austeritate.

545 afișări
Imaginea articolului Grevă generală în Argentina: zboruri suspendate, porturi paralizate, şcoli şi bănci închise

Grevă generală în Argentina: zboruri suspendate, porturi paralizate, şcoli şi bănci închise

Sindicatele argentiniene au lansat joi o grevă generală faţă de măsurile dure de austeritate şi a reformelor planificate de noul preşedinte Javier Milei, ale cărui măsuri de reducere a costurilor au stabilizat pieţele locale, dar au lovit în plin economia reală, scrie Reuters.

În ţara sud-americană, transportul public, importantul sector de concasare a cerealelor, supermarketurile, aeroporturile şi băncile au fost oprite timp de 24 de ore, deoarece majoritatea sindicatelor importante s-au alăturat acţiunii de protest împotriva guvernului.

Milei, un economist şi fost expert media, a câştigat alegerile de anul trecut, promiţând să rezolve cu „fierăstrăul electric” o criză economică ce a luat amploare sub guvernele anterioare, ducând la epuizarea rezervelor şi la o inflaţie cu trei cifre.

Mulţi argentinieni susţin încă planurile sale după atâţia ani de tulburări. Cu toate acestea, poziţia sa pro-mercat şi măsurile dure de austeritate au afectat salariile reale ale oamenilor, au crescut nivelul deja ridicat al sărăciei şi au dus la o scădere a activităţii economice la începutul anului.

Hugo Yasky, secretarul general al principalului sindicat CTA, a postat pe X că greva este împotriva „unui guvern care îi avantajează doar pe cei bogaţi în detrimentul poporului, care dăruieşte resursele naturale şi încearcă să elimine drepturile lucrătorilor”.

Acţiunea este un test pentru guvernul lui Milei. Acesta încearcă să impună un pachet amplu de reforme, inclusiv reforme divizorii în domeniul muncii, prin Senat, după ce a obţinut aprobarea în camera inferioară, deşi are doar o minoritate mică în Congres.

În urma grevei, zborurile au fost suspendate, porturile au fost paralizate, iar şcolile şi universităţile au funcţionat la minimum. Pieţele au avut o activitate redusă joi, deoarece băncile au rămas închise pentru că angajaţii lor au intrat în grevă.

„Este o grevă care nu are niciun motiv sau justificare aparentă”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Manuel Adorni, la o conferinţă de presă cu o zi înainte de acţiune, adăugând că aproximativ şapte milioane de persoane vor fi afectate de lipsa transportului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici