Lovitură pentru Georgia după legea „agenţilor străini”: UE va reduce relaţiile la nivel înalt şi ia în calcul îngheţarea ajutorului financiar

  • Uniunea Europeană va reduce contactele la nivel înalt cu Georgia şi va lua în considerare îngheţarea ajutorului financiar acordat guvernului condus de Visul georgian.
  • Decizia are loc în contextul în care guvernul georgian a adoptat în luna mai o lege controversată privind „agenţii străini".
9853 afișări
Imaginea articolului Lovitură pentru Georgia după legea „agenţilor străini”: UE va reduce relaţiile la nivel înalt şi ia în calcul îngheţarea ajutorului financiar

Proteste în Georgia

Uniunea Europeană a luat decizia de a limita contactele la nivel înalt cu Georgia şi ia în calcul inclusiv o suspendare a ajutorului financiar pentru guvernul georgian, notează Euractiv.

„Vom reduce nivelul contactelor noastre politice (...) şi vom lua în considerare suspendarea asistenţei financiare pentru guvern", a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, reporterilor, după o reuniune a miniştrilor de externe ai blocului de la Luxemburg.

Pe de altă parte, UE a anunţat că va spori sprijinul pentru societatea civilă şi pentru presa independentă din ţară şi va „adapta măsurile" după cum este necesar, în funcţie de acţiunile Tbilisi, potrivit Euractiv.

Într-o declaraţie acordată reporterilor prezenţi la Luxemburg, Borrell a declarat că uşa Georgiei către aderare s-ar putea „închide" în cazul în care guvernul condus de partidul Visul Georgian continuă să reducă libertăţile civile.

„Uşa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene este deschisă. Dar dacă guvernul continuă pe aceeaşi cale, continuă să facă ceea ce face, această uşă va fi închisă, iar poporul georgian va plăti consecinţele, va suferi", a spus el, potrivit sursei citate.

Potrivit unui document, Euractiv relatează că măsurile luate în calcul de către UE includ sancţiuni împotriva înalţilor oficiali guvernamentali, reducerea asistenţei financiare, dar şi restricţionarea călătoriilor fără viză.

În luna mai, guvernul georgian a adoptat o lege a „agenţilor străini”, despre care se consideră că ar favoriza interesele Rusiei. Aceasta prevede ca organizaţiile care primesc cel puţin 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca ,,urmărind interesele unei puteri străine”.

Legea a stârnit proteste masive în rândul georgienilor şi a primit şi un veto prezidenţial, însă a fost adoptată în 28 mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici