O rază de speranţă pentru Macron şi partidul său. Sondajele arată o creştere a blocului centrist înainte de alegerile ce ar putea aduce la putere extrema dreapta

Speranţele preşedintelui Emmanuel Macron de a evita o ştergere în primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa au primit un impuls atunci când noi sondaje de opinie au arătat că alianţa sa centristă câştigă teren

709 afișări
Imaginea articolului O rază de speranţă pentru Macron şi partidul său. Sondajele arată o creştere a blocului centrist înainte de alegerile ce ar putea aduce la putere extrema dreapta

O rază de speranţă pentru Macron şi partidul său. Sondajele arată o creştere a blocului centrist înainte de alegerile ce ar putea aduce la putere extrema dreapta

Sondajele indică faptul că tabăra lui Macron a luat avânt în prima săptămână oficială de campanie în care purtătorul său de drapel, premierul demisionar, Gabriel Attal, a fost omniprezent la televizor şi în dezbateri, relatează FT.
 
Un sondaj IFOP pentru Le Figaro a plasat joi centriştii la 22% pentru votul din primul tur din 30 iunie, în creştere de la 18% într-un sondaj realizat în 10-11 iunie. Un sondaj Toluna Harris Interactive pentru Challenges, M6 şi RTL a plasat alianţa la 21 %.
 
Ambele sondaje prezic că Rassemblement National, de extremă dreapta, va fi învingătorul clar, cu 34% conform IFOP şi 33% în sondajul Harris. Blocul de stânga Nouveau Front Populaire a obţinut 29% şi, respectiv, 26%.
 
Un al treilea sondaj realizat vineri de OpinionWay a plasat RN la 35 %, iar centriştii la 20 %.
 
Alianţa preşedintelui, care cuprinde partidul Renaissance al lui Macron şi alte două partide, a obţinut 14,6 % la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, clasându-se pe locul al treilea. Acest rezultat l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul într-o mişcare şoc care i-a uimit pe aliaţii săi şi ţara în general.
 
La alegerile parlamentare, candidaţii trebuie să obţină 12,5 % din totalul votanţilor înregristraţi( indiferent dacă ei se prezintă sau nu la vot) pentru a se califica în turul al doilea, care va avea loc la 7 iulie, ceea ce înseamnă să atingă 20 % în cazul în care prezenţa la vot, aşa cum prevăd sondajele, este de 65 %. O prezenţă mai mare la vot înseamnă că pragul de intrare în al doilea tur scade, ceea ce ar ajuta alianţa lui Macron.
 
Conform previziunilor Harris, RN ar deveni cel mai mare partid din Adunarea Naţională, formată din 577 de membri, cu 220-250 de locuri, dar fără o majoritate absolută. Stânga ar obţine 135-165, iar alianţa lui Macron 95-130, jumătate din cele 250 de locuri actuale.
 
Într-o altă veste bună pentru tabăra centristă, OpinionWay şi analistul politic Chloé Morin au produs săptămâna aceasta o cercetare care sugerează că candidaţii din alianţa lui Macron au avut mai multe şanse de a se impune în faţa extremei drepte în confruntările unde votanţii de stânga s-ar putea coaliza în jurul candidatului din partidul lui Macron.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici