- Home
- Externe
- HAGA, (30.04.2013, 10:53)
- Stefan Costin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Principalele abdicări ale suveranilor în lume
Abdicarea reginei Beatrix a Olandei, în vârstă de 75 de ani, în favoarea fiului său Willem-Alexander, după 33 de ani de domnie, nu este o excepţie, ea fiind precedată de alte abdicări importante, relatează AFP, care prezintă o listă a acestora.
Urmărește
411 afișări
Principalele abdicări ale suveranilor în lume (Imagine: Regele Mihai)
- În Olanda a mai abdicat regina Juliana, la 30 aprilie 1980, data împlinirii vârstei de 71 de ani, în favoarea fiicei sale mai mari, Beatrix. Juliana la rândul ei fusese întronată în septembrie 1948, după abdicarea mamei sale, regina Wilhelmia.
- În Marea Britanie, Eduard al VIII-lea a trebuit să abdice la 12 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu Wallis Simpson, o americană divorţată, evitând astfel o eventuală criză constituţională gravă. După doar câteva luni de domnie, Eduard al VIII-lea a anunţat emoţionat că renunţă la tronul Marii Britanii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Fratele său mai mic Albert, tatăl actualei regine Elizabeth II, a fost încoronat rege, purtând numele de George al VI-lea, în mai 1937.
- Victor-Emmanuel al III-lea, regele Italiei începând cu anul 1900, a abdicat la 9 mai 1946 din cauza colaborării cu regimul fascist al lui Mussolini. Fiul său, Umberto al II-lea, "Regele de mai", a luat calea exilului în iunie acelaşi an, a doua zi după referendumul care instaura Republica.
- Mihai I al României a fost constrâns să abdice de către comunişti în decembrie 1947 şi exilat după câteva luni.
- Leopold al III-lea al Belgiei, întronat în 1934, un rege controversat pentru anumite acţiuni din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a abdicat la 16 iulie 1951 în favoarea fiului său, Baudouin I. El a încercat să evite riscurile unui război civil, în contextul întoarcerii pe tronul Belgiei, după şase ani de exil.
- Faruk I al Egiptului a abdicat în iulie 1952 în revoluţia condusă de Nasser, după 16 ani petrecuţi pe tronul ţării. Fiul său, Fuad al II-lea, îl succedă la tron, însă a fost constrâns să plece, alături de familia sa, în exil, un an mai târziu, după proclamarea Republicii, în iunie 1953.
- Marele duce Jean de Luxemburg a abdicat la 7 octombrie 2000, după o domnie de 36 de ani, lăsând locul fiului său cel mare, Prinţul Henri, devenit al şaselea mare duce al monarhiei luxemburgheze. Jean o urmase la rândul său pe mama sa, marea ducesă Charlotte, în urma abdicării din 1964.
- Regele Cambodgiei, Norodom Sihanouk, în vârstă de 81 de ani, a renunţat la coroană la 7 octombrie 2004, după o perioadă de câteva luni de spitalizare la Beijing, din cauza cancerului. Consiliul monarhic l-a ales drept succesor pe unul dintre fiii săi, prinţul Norodom Sihamoni. Urcat pentru prima dată pe tron în 1941, Sihanouk mai renunţase o dată la tron în 1955, în favoarea tatălui său, înainte de a redeveni monarh constituţional în 1993.
- În Liechtenstein, prinţul suveran Hans-Adam II a transmis în 2004 regenţa fiului său mai mare Alois.
Citeşte şi:
STATISTICĂ: Familiile monarhice ale Europei
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: STATISTICĂ: Familiile monarhice ale Europei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36