- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCHIMBARE RADICALĂ PENTRU ARMATA AMERICANĂ: Care sunt principalele prevederi ale noii strategii militare
Strategia americană privind apărarea, prezentată joi de preşedintele Barack Obama, va genera o schimbare profundă pentru forţele armate americane, relatează AFP, care prezintă principalele consecinţe ale acesteia.
SCHIMBARE RADICALĂ PENTRU ARMATA AMERICANĂ: Care sunt principalele prevederi ale noii strategii militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
REDUCEREA FORŢELOR TERESTRE
După un deceniu de combatere a insurgenţei în Irak şi Afganistan, de unde trupele americane urmează să se retragă până la sfârşitul lui 2014, numărul militarilor va fi redus, măsura urmând să afecteze în special forţele terestre (US Army) şi marina.
Deşi nu au fost oferite cifre oficiale, forţele terestre ar urma să treacă de la 565.000 de militari în serviciul activ la 520.000 după 2014 şi ar putea scădea sub 500.000, potrivit unor observatori. Corpul puşcaşilor marini, care numără în prezent 202.000 de membri, va scădea cu 15.000 până la 20.000 de persoane. La sfârşitul lui august 2001, forţele terestre aveau 482.000 de militari, iar Marina 173.000.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 18:24
-
astăzi, 19:12
• România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
astăzi, 16:27
-
astăzi, 15:36
• Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
astăzi, 15:15
• VIDEO Şoşoacă face senzaţie în presa mondială, după ce a venit cu preoţi în Parlamentul European şi a făcut „exorcizare”: Satana este aici!
-
astăzi, 16:22
• Ziua Mondială a Diabetul: ultimele inovaţii ale cercetării şi tehnologiei
-
astăzi, 15:51
-
astăzi, 14:50
• Germania interzice livrările de gaz rusesc pentru a diminua impactul Moscovei
-
astăzi, 09:44
• Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
-
astăzi, 17:46
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU / Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare
-
astăzi, 10:24
• Wizz Air, rută nouă spre Chişinău şi mai multe zboruri din România
-
astăzi, 09:29
• Canada, bogată în zăcăminte de uraniu, ar putea deveni o „superputere” nucleară
-
astăzi, 09:22
• De ce s-a dublat numărul bolnavilor de diabet în ultimii 30 de ani
-
astăzi, 09:12
• Rumoare pe social media după ce Biden pare că jubilează la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
-
astăzi, 08:17
• STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
În consecinţă, prezenţa US Army în Europa, unde sunt staţionaţi 43.000 de militari, în principal în Germania, va "evolua", potrivit documentului care prezintă această strategie. Cel puţin o brigadă (3.500 de militari) va fi retrasă din această ţară, potrivit unor oficiali din cadrul apărării.
În total, forţele armate americane numără 1,4 milioane de militari, faţă de 2,3 milioane în China şi 1,1 milioane în Coreea de Nord.
PRIORITATE PENTRU ASIA
Importanţa acordată zonei Asia-Pacific vizează menţinerea libertăţii comerţului pe căile maritime şi mai ales să facă faţă creşterii puterii Chinei, care trebuie însoţită de "cea mai mare claritate în privinţa ambiţiilor sale strategice".
Marina şi aviaţia ar urma să fie menţinute, accentul fiind pus pe parteneriatele strategice din regiune, cum ar fi cel cu Indonezia.
Capacitatea de operare în zonele contestate, în special în largul Chinei, se află pe primul loc în priorităţile Pentagonului, ceea ce se traduce prin dezvoltarea capacităţilor războiului electronic, a avioanelor fără pilot de recunoaştere şi a avioanelor invizibile pe radar, cum este viitorul avion F-35.
UN ARSENAL NUCLEAR REDUS
"Este posibil să ne asigurăm disuasiunea cu o putere nucleară mai mică", afirmă noua strategie.
Nicio precizare nu a fost însă facută oficial, dar protrivit presei americane, numărul submarinelor care au capacitatea de a lansa proiectile, în prezent în număr de 14, ar putea fi redus.
SFÂRŞITUL DOCTRINEI PRIVIND VICTORIA PE DOUĂ FRONTURI
De mai multe decenii, armata era dimensionată în aşa fel încât să câştige două conflicte majore simultane. Caietul de sarcini al unei armate reduse va fi acela de a câştiga un conflict şi de a împiedica un al doilea adversar "să îşi atingă obiectivele".
UN BUGET CARE RĂMÂNE FOARTE MARE
Barack Obama a declarat că în pofida reducerilor, bugetul Apărării va continua să crească şi va rămâne mai mare decât era la preluarea preşedinţiei de către el. Acesta va depăşi suma bugetelor militare ale celor zece ţări care cheltuiesc cel mai mult pentru apărare, în afară de Statele Unite, potrivit lui.
Cu 530 de miliarde de dolari în 2012, în afară de costurile războiului din Afganistan, bugetul american reprezintă în acest moment aproximativ 40 la sută din cheltuielile militare mondiale.
În 2011, bugetul militar chinez, în creştere cu 12,7 la sută, era oficial de 91,5 miliarde de dolari.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO