SUA şi China poartă primele discuţii informale pe teme nucleare. Beijingul dă asigurări că nu va recurge la ameninţări nucleare în privinţa Taiwanului

  • Statele Unite şi China au reluat în martie discuţiile semi-oficiale privind armele nucleare, pentru prima dată în ultimii cinci ani.
  • Reprezentanţii Beijingului le-au spus omologilor americani că nu vor recurge la ameninţări atomice cu privire la Taiwan, potrivit a doi delegaţi americani care au participat.
  • Taiwanul este guvernat democratic, însă China consideră că insula este parte din teritoriul său.
1460 afișări
Imaginea articolului SUA şi China poartă primele discuţii informale pe teme nucleare. Beijingul dă asigurări că nu va recurge la ameninţări nucleare în privinţa Taiwanului

SUA şi China poartă primele discuţii informale pe teme nucleare. Beijingul dă asigurări că nu va recurge la ameninţări nucleare în privinţa Taiwanului

Reprezentanţii chinezi au oferit asigurări că nu va folosi şi nu va face ameninţări nucleare în cazul unui eventual conflict privind Taiwanul, după ce interlocutorii lor americani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această situaţie, informează în exclusivitate agenţia Reuters.

Beijingul consideră insula guvernată în mod democratic ca fiind teritoriul său, pretenţie care este respinsă de guvernul de la Taipei.

„Ei (reprezentanţii chinezi – n.r.) au spus părţii americane că sunt absolut convinşi că sunt capabili să prevaleze într-o luptă convenţională asupra Taiwanului fără a utiliza arme nucleare", a declarat cercetătorul David Santoro, organizatorul american al discuţiilor Track Two, pentru Reuters.

Pentagonul estimează că arsenalul nuclear al Beijingului a crescut cu peste 20% între 2021 şi 2023.

China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său şi în ultimii patru ani a intensificat activitatea militară în jurul insulei.

Ultimele discuţii dintre SUA şi China privind armele nucleare au avut loc în luna noiembrie 2023, însă aceste negocieri au intrat în impas.

Discuţiile informale dintre puterile înarmate nuclear s-au desfăşurat în contextul în care SUA şi China sunt în dezacord în privinţa unor probleme economice şi geopolitice majore, liderii de la Washington şi Beijing acuzându-se reciproc de rea-credinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici