UE cere Serbiei să arate că este "proeuropeană" în timpul vizitei lui Putin

Uniunea Europeană (UE) aşteaptă ca Serbia să-şi confirme poziţia proeuropeană în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic european.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului UE cere Serbiei să arate că este "proeuropeană" în timpul vizitei lui Putin

UE cere Serbiei să arate că este "proeuropeană" în timpul vizitei lui Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Serbia este o ţară candidată (care) negociază în prezent cu UE (aderarea), iar noi ne aşteptăm ca această poziţie, şi anume direcţia proeuropeană a Serbiei, să fie confirmată în timpul acestei vizite", a declarat Maja Kocijancic.

Vladimir Putin urmează să efectueze joi, la Belgrad, o vizită cu o puternică încărcătură simbolică în Serbia, un stat candidat începând din ianuarie la aderarea la UE şi - în mod tradiţional - un aliat al Moscovei.

Preşedintele rus, acuzat de Occident că a trimis trupe ruseşti să lupte în estul Ucrainei alături de rebeli separatişti proruşi, ceea ce acesta a negat întotdeauna, urmează să se exprime cu ocazia unei mari defilări militare, la Belgrad.

Belgradul s-a distanţat de sancţiunile economice impuse Rusiei de către UE pentru atingeri aduse suveranităţii Ucrainei.

"Când am decis să negociem cu UE, nu am vorbit despre sancţiuni împotriva Rusiei", a declarat în weekend preşedintele Tomislav Nikolici într-un interviu.

Însă UE aşteaptă de la un stat candidat să-şi alinieze legislaţia la cea a Uniunii, a subliniat Kocijancic.

"Serbia, ca toate ţările candidate sau potenţial candidate, s-a angajat la o convergenţă, o aliniere în politica de securitate şi apărare comună, inclusiv în privinţa unor măsuri restrictive" ca sancţiuni, a spus ea.

Progresele în acest sens "sunt verificate cu regularitate", şi anume prin rapoarte de etapă asupra procesului de aderare, a continuat Kocijancic.

Preşedintele-ales al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a exclus aderarea vreunui stat la UE în următorii cinci ani.

Vizita lui Putin în Serbia are loc înaintea unei întâlniri între Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko la Milano, în cursul summitului ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care vor participa reprezentanţi UE şi ai unei serii de ţări asiatice, în perioada 16-17 octombrie.

Preşedintele rus a transmis în weekend un semnal încurajator, ordonând retragerea celor 17.600 de militari ruşi mobilizaţi la frontiera cu Ucraina.

"UE cere de mult timp ca Rusia să-şi retragă trupele de la frontieră", a spus Kocijancic. "Dar lucrul cu adevărat important este respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei (...). Noi credem că este necesar ca acum Rusia să-şi retragă trupele, echipamentele şi armamentul de pe tritoiul ucrainean", a subliniat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici