„Ne aşteptăm ca în curs de câteva zile să ajungă în Marea Japoniei, înainte de finalul acestei luni”, a declarat Pence.
Pe 9 aprilie, Preşedinţia SUA a anunţat că portavionul USS Carl Vinson şi grupul naval aferent nu vor mai face escală în Australia şi se vor îndrepta spre Marea Japoniei, pe fondul tensiunilor cu regimul din Coreea de Nord. În acel moment, Sean Spicer argumenta că grupul naval trebuie trimis în această zonă pentru descurajarea regimului Kim Jong-Un.
Însă imagini publicate pe 15 aprilie au arătat că navele militare se aflau în Strâmtoarea Sunda, în largul Indoneziei, după care s-au îndreptat de fapt spre nord-vestul Australiei, unde au participat la un exerciţiu, iar de acolo ar urma să ajungă în largul Peninsulei Coreea.
Cazul a fost criticat de membri ai Congresului. „În mod cert, acest caz arată o lipsă de comunicare ce generează probleme, deoarece preşedintele este comandantul forţelor armate, iar James Mattis, secretarul Apărării, aparent i-a spus, potrivit presei, că portavionul şi distrugătoarele se îndreptau spre Coreea de Nord, ca demonstraţie de forţă, când de fapt se îndreptau în direcţie opusă, în Australia. Este o problemă foarte gravă dacă nu ştim unde sunt mijloacele noastre militare”, a declarat senatoarea republicană Susan Collins.