Cum poate fi salvată ciocolata de la pericolul de a dispărea de pe piaţă, aşa cum ne previn experţii

Arborele de cacao este osândit să dispară mai devreme de 2050, datorită încălzirii globale şi datorită condiţiilor uscate de mediu, scrie site-ul oficial al Forumului Economic Mondial.

Urmărește
1344 afișări
Imaginea articolului Cum poate fi salvată ciocolata de la pericolul de a dispărea de pe piaţă, aşa cum ne previn experţii

Cum salvăm ciocolata de la pericolul de dispărea de care ne previn experţii

Arborele de cacao este osândit să dispară mai devreme de 2050, datorită încălzirii globale şi datorită condiţiilor uscate de mediu, scrie site-ul oficial al Forumului Economic Mondial.

Cercetătorii de la Universitatea din California fac echipă cu compania Mars pentru a încerca să salveze culturile înainte de a fi prea târziu. Aceştia explorează posibilitatea de a edita genele plantei astfel încât aceasta să se adapteze noilor condiţii climatice.

Tehnologie pe care o vor folosi se numeşte CRISPR care permite editarea ADN-ului şi deja se foloseşte pentru a face culturile mai ieftine şi mai rezistente la intemperii. Însă cea mai importantă aplicaţie a procedurii ar putea fi în prevenirea dispariţiei plantelor din cauza schimbărilor climatice, dăunătorilor şi lipsei de apă, plante de care depindem pentru a supravieţui.

Arborele de cacao este extrem de pretenţios, acesta creşte doar în anumite regiuni, de obicei în apropeierea junglelor şi la 20 de grade latitudine nordică sau sudică, unde temperatura şi umiditatea rămân relativ constante de-a lungul anului. În acest moment, mai mult de jumătate din producţia de ciocolată a planetei depinde de două ţări: Coasta de Azur şi Ghana.

Însă acele zone nu vor mai fi propice pentru acest arbore în viitor. Până în 2050, încălzirea climei va împinge culturile de arbori de cacao în zona muntoasă, care în mare parte este rezervaţie naturală pentru animale şi plante sălbatice.

Mars, companie de 35 mld. dolari şi producătorul brandului Snickers a promis investirea a 1 mld. dolari pentru a susţine campania „Sustenabilitate într-o generaţie”, care are scopul de a face business într-un mod mai ecologic.

Jennifer Doudna, geneticianul care a inventat CRISPR, supraveghează colaborarea cu Mars. Deşi instrumentul inventat de ea a primit mai multă atenţie pentru potenţialul de aplicare în combaterea bolilor la om, Doudna crede că cele mai profunde aplicaţii nu vor fi asupra oamenilor, ci asupra mâncării.

Un mare fan al cultivării roşiilor, Jennifer Doudna crede că instrumentul său poate fi benefic atât companiilor mari precum Mars, dar şi producătorilor mici care fac asta mai mult din hobby: „Personal, mi-ar plăcea foarte mult o plantă de roşie cu un fruct care să stea agăţat de plantă mai mult”.

Doudna a fondat o companie care se numeşte Caribou Biosciences pentru a pune în practică CRISPR şi de asemenea a licenţiat tehnologii pentru compania din domeniul agriculturii DuPont Pioneer.

Indiferent de zona unde opinia publică vede implementată mai bine tehnologia CRISPR, aceasta va fi o unealtă cheie în agricultură în viitor, având în vedere provocările pe care ni le aduce natura, dar şi poluarea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici