- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (30.08.2015, 13:49)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oliver Sacks, neurolog eminent şi scriitor de succes, a murit la vârsta de 82 de ani
Oliver Sacks, neurolog eminent şi scriitor de succes, autor al unor volume celebre, precum "Awakenings" şi "Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie", a murit, duminică, la vârsta de 82 de ani, în reşedinţa sa din New York, informează theguardian.com.
Urmărește
397 afișări
Oliver Sacks (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
Oliver Sacks a murit din cauza unui cancer, a precizat Kate Edgar, asistenta personală a medicului american, care a anunţat în luna februarie, prin intermediul unui articol publicat în The New York Times, că a fost diagnosticat cu un melanom, care s-a extins în organism, generând metastaze multiple, şi că boala avansase într-un stadiu terminal.
Potrivit site-ului editurii Humanitas, Oliver Sacks s-a născut în 1933, la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice, pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Oliver Sacks a îmbinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărţile în care a prezentat publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriaşă notorietate internaţională - au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare.
În plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanişti şi asupra artiştilor. Ele sunt studiate în universităţi de către neurologi, scriitori, filosofi şi sociologi.
Romanul "Awakenings" a stat la baza filmului cu acelaşi titlu din 1990, cu Robert De Niro şi Robin Williams, ce a fost nominalizat la trei premii Oscar, inclusiv la categoria "cel mai bun film". Lungmetrajul a avut la bază cercetările ştiinţifice coordonate de Oliver Sacks pe pacienţi trataţi cu un medicament experimental, care i-a ajutat să revină la viaţă, după ce au petrecut mulţi ani în comă profundă.
Acelaşi roman, publicat în 1973, a stat şi la baza unei piese de teatru scrisă de Harold Pinter, "A Kind of Alaska".
Un alt volum celebru scris de Oliver Sacks, "Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie" ("The Man Who Mistook His Wife for a Hat", 1985), a fost, de asemenea, pus în scenă, cu mare succes, în regia lui Peter Brook.
Medicul şi scriitorul britanic a publicat şi alte volume de succes, precum "Migraine" (1970), "A Leg to Stand On" (1984), "Seeing Voices" (1989), "An Antropologist on Mars" (1995), "The Island of the Colorblind" (1997), "Uncie Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood" (2001) şi "Oaxaca Journal" (2002).
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe