SONDAJ: Majoritatea românilor nu sărbătoresc Halloween-ul, dar nu îl consideră practică satanistă

Cei mai mulţi români spun că ştiu semnificaţia Halloween-ului şi nu îl consideră similar cu practicile sataniste, însă nu îl sărbătoresc, relevă sondajul "Românii şi superstiţiile lor", realizat de IRES.

Urmărește
707 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Majoritatea românilor nu sărbătoresc Halloween-ul, dar nu îl consideră practică satanistă

SONDAJ: Majoritatea românilor nu sărbătoresc Halloween-ul, dar nu îl consideră practică satanistă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform sondajului, 61% dintre persoanele chestionate au spus că ştiu semnificaţia Halloween-ului.

Jumătate dintre respondenţi nu sunt însă de acord cu sărbătorirea Halloween-ului de către români.

Întrebaţi dacă sărbătoresc Halloween-ul, majoritatea celor chestionaţi, mai precis 86% dintre ei, au răspuns negativ şí doar 12 procente au spus "da".

Pe de altă parte, întrebaţi dacă sunt de acord cu afirmaţia preoţilor potrivit căreia sărbătoarea de Halloween "este una similară cu practicile sataniste", 62% dintre respondenţi au răspuns negativ, iar 32%, afirmativ.

Sondajul IRES a fost realizat la 31 octombrie, pe un eşantion de 1.214 subiecţi cu vârsta de minimum 18 ani.

Patriarhia Română a susţinut, într-un comunicat de joi, că Halloween-ul este "o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească".

Halloween-ul - sărbătoare specifică lumii occidentale, dar preluată şi în alte ţări, între care şi România - este de origine celtică, iar numele său provine de la "All Hallows' Even" - sărbătoarea creştină a tuturor sfinţilor, din 1 noiembrie.

Sărbătorit în noaptea de 31 octombrie, Halloween are ca simbol principal dovleacul sculptat. Specifică Halloween-ului este şi deghizarea în diferite personaje fantastice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici