Se minte la meteo? Controversă asupra vremii în Regatul Unit: acuze de activism climatic

Politicienii şi mass-media britanici de dreapta au acuzat Met Office, serviciul meteorologic naţional, că publică date părtinitoare.

3569 afișări
Imaginea articolului Se minte la meteo? Controversă asupra vremii în Regatul Unit: acuze de activism climatic

Se ştie că meteorologia nu este o ştiinţă exactă, având prognoze meteo deseori contradictorii. În Anglia, domeniul a devenit un teren de controverse politice.

Anunţul de săptămâna trecută al Met Office, serviciul meteorologic naţional, că luna mai a fost cea mai caldă din istorie în Marea Britanie a fost întâmpinat de oameni cu uluială.

Asta pentrru că plouă aproape zilnic, de luni de zile, şi temperatura era de 10 grade. Mai multe avertizări meteo au fost emise în luna mai pentru ploi torenţiale, iar primăvara din acest an a fost a şasea cea mai ploioasă din ultimele două secole.

Acest lucru a fost suficient pentru a dezlănţui suspiciunile dreptei, cu acuzaţii de „activism climatic” adresate Met Office, care ar fi selectat datele intenţionat pentru a da mai multă forţă alarmelor privind încălzirea globală.

„Cea mai tare lună mai? S-a trezit Met Office în privinţa climei?”, a fost titlul din ultra-conservatorul ziar Daily Telegraph în weekend.

Cum răspunde Met Office

Editorul ştiinţific al ziarului evidenţiază modul în care serviciul meteorologic naţional a publicat pe 2 mai o hartă care arăta cât de anormale au ajuns temperaturile în cele patru colţuri ale Marii Britanii.

La o examinare mai atentă, reiese că acestea erau situaţii particulare influenţate de alţi factori. În condiţiile în care nimeni nu neagă realitatea încălzirii globale.

Problema, potrivit Telegraph, este că, selectând datele într-un mod părtinitor, oamenii ajung să nu mai creadă în ele şi să considere că totul este o păcăleală.

Serviciul meteorologic neagă că este condus de o agendă politică: „Sugestiile conform cărora Met Office-ul culege date sau are un rol în activismul climatic pur şi simplu nu sunt adevărate”, a spus un purtător de cuvânt.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici