Corlăţean a pledat, la NATO, pentru un pachet de măsuri care să consolideze apărarea colectivă

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a pledat, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din NATO, pentru adoptarea unui pachet concret de măsuri la summit-ul Alianţei din septembrie, menit să consolideze apărarea colectivă, cu accent asupra flancului estic, afectat de criza din Ucraina.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a pledat, la NATO, pentru un pachet de măsuri care să consolideze apărarea colectivă

Titus Corlăţean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Ministrul Titus Corlăţean, a participat, marţi şi miercuri, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, ultima întâlnire de la acest nivel înainte de summit-ul din Marea Britanie (4-5 septembrie).

Potrivit unui comunicat MAE, în cadrul intervenţiei sale, ministrul român a subliniat importanţa strategică a Mării Negre în noul context de securitate şi a exprimat susţinerea României pentru un pachet concret de măsuri care să fie adoptat cu prilejul reuniunii la vârf a NATO din septembrie 2014, menit să consolideze apărarea colectivă, cu accent asupra flancului estic, în mod special afectat de criza recentă.

Totodată, Corlăţean a exprimat disponibilitatea României de a oferi sprijin în vederea implementării de măsuri care să asigure o poziţionare a forţelor şi echipamentelor militare aliate astfel încât să răspundă în mod eficient actualelor ameninţări.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, în cursul lucrărilor, importanţa deosebită a iniţiativelor aliate vizând creşterea interoperabilităţii cu partenerii şi consolidarea capacităţilor naţionale de apărare, evidenţiind necesitatea implementării cât mai rapide a acestora, în special în contextul crizei ruso-ucrainene. Astfel, Titus Corlăţean a evocat cazul Republicii Moldova, care trebuie să fie un beneficiar prioritar de sprijin din partea NATO pentru consolidarea şi modernizarea sistemului naţional de apărare.

De asemenea, Corlăţean a reafirmat importanţa solidităţii relaţiei transatlantice pentru gestionarea adecvată a riscurilor de securitate asociate noului context geostrategic, reiterând necesitatea suplimentării bugetelor naţionale alocate apărării. În acest context, el a menţionat angajamentul Guvernului României de a spori gradual alocările pentru bugetul apărării, astfel încât obiectivul de 2% din PIB să fie realizat la orizontul anului 2017.

MAE mai informează că, în cadrul sesiunii Consiliului Nord-Atlantic de miercuri, miniştrii au avut un schimb de opinii asupra agendei viitorului summit NATO din Ţara Galilor, adoptând o serie de documente. Discuţiile au confirmat conturarea unei agende substanţiale şi ambiţioase pentru summit, care include aspecte legate de: asigurarea apărării colective a membrilor NATO în contextul creat de criza ruso - ucraineană, dezvoltarea şi aprofundarea cooperării cu statele partenere, prin două iniţiative în domeniul creşterii interoperabilităţii cu Alianţa şi al consolidării capacităţilor naţionale de apărare, precum şi întărirea eforturilor NATO în domeniul securităţii maritime. Miniştrii de Externe au evocat, totodată, importanţa relaţiei transatlantice, subliniind necesitatea reflectării corespunzătoare a acesteia la viitoarea reuniune a şefilor de stat şi de guvern prin intermediul unei Declaraţii, pe două dimensiuni principale, legate pe de o parte de angajamentul SUA faţă de Europa, iar, pe de alta, de voinţa aliaţilor europeni de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin, inclusiv în ceea ce priveşte alocarea resurselor necesare apărării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici