Ministrul ungar de Interne confirmă că susţine aderarea României la Spaţiul Schengen în acest an

Ministrul ungar de Interne a reconfirmat că susţine aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la finalul anului 2024.

Urmărește
654 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar de Interne confirmă că susţine aderarea României la Spaţiul Schengen în acest an

Sursa foto: Facebook / Cătălin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut duminică o întrevedere bilaterală cu Sándor Pinter, ministrul de interne din Ungaria, la sediul Ministerului ungar al Afacerilor Interne, în contextul desfăşurării, în perioada 21-22 iulie 2024, la Budapesta, a Reuniunii Informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Discuţiile s-au concentrat pe dosarul Schengen, inclusiv aspectele tactice care ţin de cel mai bun moment pentru introducerea deciziei pe ordinea de zi a şedinţelor JAI din această toamnă, proceduri posibile etc.

Ministrul maghiar a reiterat obiectivul preşedinţiei ungare de a obţine decizia de accedere a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre până la finalul anului 2024, reiese dintr-un comunicat al Ministrului Afacerilor Interne.

Măsurile stabilite pentru intensificarea cooperării operative pentru combaterea criminalităţii organizate şi a celei transfrontaliere, cu accent pe traficul de migranţi, şi-au dovedit eficienţa, rezultatele fiind foarte bune, au fost de acord cei doi. Cifrele privind migraţia ilegală au scăzut substanţial în ultimele 12 luni, rezultat direct al cooperării dintre poliţiile de frontieră.

Cei doi miniştri au convenit continuarea cooperării de profil în perspectiva eliminării controalelor la frontierele interne terestre, fiind exemplificate continuarea misiunilor de patrulare în comun, a întâlnirilor periodice pentru analiza situaţiei la frontieră, precum şi a activităţilor operative în comun pentru combaterea criminalităţii organizate.

De asemenea, schimbul de date şi informaţii între structurile din cele două ministere, precum şi cu agenţiile de aplicare a legii din UE, este extrem de important pentru a face faţă provocărilor în materie de securitate.

Un alt subiect pe agenda discuţiilor, ridicat de ministrul român, a fost reprezentat de cooperarea pentru fluidizarea traficului la frontiera româno-ungară, care este unul intens având în vedere sezonul estival.

Cei doi demnitari au agreat un set măsuri pentru evitarea creşterii timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.

După întâlnirea bilaterală, cei doi miniştri s-au deplasat la centrul de comandă al forţelor de poliţie care asigură securitatea pe durata desfăşurării Hungaroring, forţe între care se numără 10 poliţişti români, dintre care doi motociclişti. Cu această ocazie, ministrul român a inspectat dispozitivul românesc prezent în Ungaria şi a avut o întrevedere informală cu poliţiştii români.

„Suntem membri ai Spaţiului Schengen, deocamdată cu două frontiere şi avem migraţie ilegală spre zero, pusă sub control de poliţia română de frontieră. Suntem printre cele mai sigure state din UE din punct de vedere al protecţiei frontierei, ordinii şi siguranţei publice, protecţia civilă în situaţii de urgenţă şi nu numai. De pe aceste poziţii continuăm demersurile pentru accesul în Schengen şi cu frontierele terestre. Succesul este posibil. Este important ca în lunile următoare să desfăşuram o ofensivă continuă de diplomaţie formală şi informală pe toate direcţiile şi de la toate nivelurile. România trebuie să intre în Schengen şi cu frontiera terestră până la sfârşitul anului 2024. MAI lucrează non – stop, formal şi informal, pe toate direcţiile, în multiple capitale, în acest sens”, se arată în comunicat.

Ungaria deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în cel de-al doilea semestru al anului curent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici