Rafila, despre ordonanţa privind siguranţa rutieră: Termenul de 72 de ore va putea fi scurtat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă un proiect prin Banca Mondială de dotare a centrelor de medicină legală: „Acest termen de 72 de ore va putea să fie scurtat”.

Urmărește
1311 afișări
Imaginea articolului Rafila, despre ordonanţa privind siguranţa rutieră: Termenul de 72 de ore va putea fi scurtat

Rafila, despre ordonanţa privind siguranţa rutieră: Termenul de 72 de ore va putea fi scurtat

„Este vorba despre un proiect pe care îl derulăm prin Banca Mondială. Acesta a început în luna mai, se află într-o fază avansată, în sensul că grupul tehnic de lucru a elaborat specificaţiile tehnice, încât la nivel naţional să fie dotate cele şase institute de medicină legală existente în ţară, pe de o parte, şi pe de altă parte să dotăm şi cele 36 de servicii de medicină legală, care se găsesc în celelalte judeţe, şi care se găsesc în structura spitalelor judeţene de urgenţă”, a declarat joi ministrul Sănătăţii.

Acesta susţine că achiziţia va fi realizată utilizând procedurile Băncii Mondiale şi după achiziţie va fi asigurată instalarea echipamentelor şi trainingul personalului.

„El va deveni operaţional până la sfârşitul acestui an, iar acest termen de 72 de ore care este prevăzut în ordonanţă practic, din punctul meu de vedere, va putea să fie scurtat, pentru că fiecare judeţ va beneficia de un astfel de laborator care poate să facă atât determinări calitative, cât şi determinări cantitative a substanţelor stupefiante”, a adăugat Rafila.

Până atunci, cele şase, şapte unităţi operaţionalizate şi care pot face din punct de vedere tehnic aceste determinări au arondate un număr de judeţe, iar la probele biologice vor fi transportate de către MAI, susţine ministrul.

„Facem tot posibilul, inclusiv angajarea de personal suplimentar în aceste centre care sunt deja dotate, încât acest termen de 72 de ore să fie respectat”, a mai spus Alexandru Rafila.

Guvernul a adoptat joi ordonanţa privind siguranţa rutieră.

„Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici