A fost inaugurat la Mamaia Nord primul echipament de colectare a ambalajelor instalat pe plajă

Ministrul Mediului Mircea Fechet a participat miercuri la inaugurarea primul echipament de colectare a ambalajelor instalat pe plajă, în Mamaia Nord.

Urmărește
1814 afișări
Imaginea articolului A fost inaugurat la Mamaia Nord primul echipament de colectare a ambalajelor instalat pe plajă

A fost inaugurat la Mamaia Nord primul echipament de colectare a ambalajelor instalat pe plajă

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, echipamentul inaugurat face parte dintr-un proiect care îşi propune conştientizarea populaţiei privind colectarea separată a deşeurilor şi susţinerea micilor comercianţi pentru implementarea Sistemului de Garanţie Returnare.

„Apreciez foarte mult colaborări cum este aceasta între FEPRA, Asociaţia Planeta Verde şi un mic comerciant, deoarece venim în sprijinul cetăţeanului şi aducem un plus de confort turiştilor. Vor fi instalate 9 astfel de echipamente pe plajă, unul chiar în Rezervaţia Delta Dunării. Căutăm soluţii de finanţare pentru micii comercianţi, deoarece există dificultăţi de adaptare, mai ales în zona rurală. Am solicitat colegilor de la Garda Naţională de Mediu şi de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM să înceapă, din această săptămână, un control tematic în fiecare judeţ, mai ales în zona rurală, pentru a ne asigura că românii sunt trataţi cu respect”, a declarat Fechet.

Conform acestuia, în minivacanţa de Rusalii s-a stabilit un nou recod: peste 14 milioane de ambalaje colectate într-o singură zi.

„Ne aşteptăm ca, în următoarele săptămâni, să depăşim bariera de 1 miliard de ambalaje colectate în sistemul garanţie returnare, care sigur ar fi ajuns în natură. Industria reciclării din România funcţionează la capacitate maximă cu materie primă din România, iar faptul că avem săptătămânal capacităţi noi care se deschid, inseamnă investiţii şi locuri de muncă verzi. Vom inaugura pe 15 iulie un nou centru de sortare şi numărare la Bacău, apoi la Craiova şi Constanţa, unde avem deja unul temporar”, a adăugat ministrul.

Acesta spune că a cerut celor de la RetuRO să elaboreze o nouă metodologie de calculare a tarifului de gestionare, ce va fi pusă în consultare publică, ca să scutească comercianţii de la plata sacilor pe care îi înapoiază cu reciclabil.

„Încercăm să identificăm soluţii pentru o schemă de ajutor de stat pentru micii comercinaţi care, în limita pragului de minimis, să poată să susţină o parte din costul echipamentelor care nu este foarte accesibil. Sper ca şi RetuRO să se implice în achiziţionarea şi instalarea RVM-urilor, astfel încât să oferim tot suportul necesar pentru a asigura colectarea automată în cât mai multe puncte” a precizat Mircea Fechet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici