Cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan, reţinut în cazul Nicolae Popa

Procurorii l-au reţinut, joi, pe cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan, suspectat că ar fi transferat bani lui Nicolae Popa, în perioada în care acesta era căutat de autorităţi pentru a fi încarcerat, ca urmare a condamnării la 15 ani de detenţie.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan, reţinut în cazul Nicolae Popa

Cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan, reţinut în cazul Nicolae Popa (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Justiţie la televizor nu se poate!", a spus Ţurcan în timp ce intra în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Pe numele lui Octavian Ţurcanu s-a emis ordonanţă, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de favorizarea infractorului.

La sediul Parchetului este aşteptat şi Liviu Luca, a cărei casă a fost percheziţionată de anchetatori.

Între timp, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi unul din şoferii acestuia, Alex Stoian, au fost reţinuţi de procurori, sub acuzaţiile de favorizare a infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune, în dosarul privind fuga fostului director Gelsor, Nicolae Popa.

Procurorii i-au convovat, joi, pe Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Octavian Ţurcan şi pe Alex Stoian, în cazul lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenţie pentru prăbuşirea FNI, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

La locuinţele acestora şi ale altor persoane s-au făcut percheziţii.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a informat că joi au loc percheziţii în zece locaţii, fiind audiate o serie de persoane în cazul Nicolae Popa, fostul director Gelsor, pentru care autorităţile române au solicitat extrădarea din Indonezia, unde a fost capturat.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în colaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, continuă cercetările în cauza având ca obiect favorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor în care Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a se stabili în străinătate, sustrăgându-se astfel de la executarea unei pedepse privative de libertate de 15 ani, informează PICCJ.

În urma comisiilor rogatorii efectuate în Indonezia şi Cipru, au fost predate documente de către autorităţile competente în conformitate cu procedura asistenţei judiciare în materie penală şi s-a procedat, totodată, la audierea lui Popa Nicolae.

În cursul zilei de joi, sunt în derulare percheziţii în zece locaţii, iar o serie de persoane sunt audiate la sediul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În efectuarea cercetărilor, procurorii şi poliţiştii sunt sprijiniţi, conform competenţelor legale, de către lucrători ai Serviciului Român de Informaţii.

În decembrie 2009, Biroul de presă al Ministerului Public a comunicat că, "în baza informaţiilor primite cu privire la arestarea cetăţeanului român Popa Nicolae, la data de 2 decembrie 2009, în Indonezia, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea infractorului cu privire la persoanele care au ajutat persoana condamnată să se sustragă de la executarea pedepsei".

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie, pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. În cazul lui Nicolae Popa, acesta a rămas cu decizia de condamnare la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă.

Preşedintele Indoneziei a semnat cererea de extrădare a lui Nicolae Popa, urmând ca procedura de predare să fie stabilită de ministrul indonezian al Justiţiei. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici