Director general CE: Niciun cetăţean european nu trebuie să devină o povară pentru o altă ţară

Koos Richelle, director general în cadrul Comisiei Europene, a respins, marţi, la Bucureşti, legătura dintre romi şi aderarea României la Schengen, dar a precizat că niciun cetăţean european nu trebuie să devină o povară pentru sistemul social al altui stat.

Urmărește
400 afișări
Imaginea articolului Director general CE: Niciun cetăţean european nu trebuie să devină o povară pentru o altă ţară

Koos Richelle, director general în cadrul Comisiei Europene (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu poţi să te duci într-o ţară şi să te bucuri de beneficiile sistemului de asigurări sociale. Poţi să te duci, poţi să cauţi un loc de muncă, dar nu trebuie să devii o povară pentru un anume stat. Acesta nu are de ce să îţi dea bani", a declarat, într-o conferinţă de presă, Koos Richelle, director general al Direcţiei Generale Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene.

Koos a subliniat că mutarea dintr-o ţară în alta "nu este o problemă care priveşte doar România şi populaţia roma. În Uniunea Europeană multe persoane se mută dintr-o ţară în alta pentru a beneficia de cel mai bun sistem de asigurări sociale şi medicale", a mai spus oficialul european.

El a respins legătura dintre romi şi aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind că este vorba de două situaţii "complet diferite".

Koos Richelle a participat, la Bucureşti, la conferinţa anuală "POS DRU - Principalul Instrument pentru Formare, Ocupare şi Incluziune Socială din România". Cu acest prilej, el a subliniat că banii europeni "trebuie să fie cheltuiţi într-un mod responsabil".

În ceea ce priveşte problema etniei roma, directorul general a declarat că CE nu mai vrea politici, ci acţiuni concrete.

"Ceea ce vrem să vedem de acum încolo nu mai sunt politici. Vrem acţiuni concrete puse în practică", a punctat Koos.

Pe de altă parte, oficialul european a reamintit autorităţilor române că mai au la dispoziţie mulţi bani din fondurile europene, iar "aceştia trebuie cheltuiţi în perioada de timp care a fost alocată, pentru a nu fi pierduţi".

"Trebuie să folosim Fondul Social European pentru toţi cetăţenii", iar autorităţile să aibă în vedere "incluziunea tututor, inclusiv a celor aflaţi la marginea societăţii şi a cetăţenilor de etnie roma", a mai spus Koos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici