Războiul Israel - Hamas. 100 de zile de război şi detenţie de ostatici. Tabloul complet al celui mai sângeros conflict dintre Tel Aviv şi palestinieni de la înfiinţarea Israelului, în 1948 / Netanyahu: Curtea de la Haga nu ne va opri / Noi raiduri împotriva Houthiilor din Yemen / Mega-demonstraţie la Tel Aviv

Ziua de duminică marchează 100 de zile de lupte intense între armata Israelului şi gruparea teroristă.

2451 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. 100 de zile de război şi detenţie de ostatici. Tabloul complet al celui mai sângeros conflict dintre Tel Aviv şi palestinieni de la înfiinţarea Israelului, în 1948 / Netanyahu: Curtea de la Haga nu ne va opri / Noi raiduri împotriva Houthiilor din Yemen / Mega-demonstraţie la Tel Aviv

Războiul Israle - Hamas. 100 de zile de război şi detenţie de ostatici

UPDATE Hezbollah: Nu ne este frică de un război cu Israelul

„Nu ne este frică să intrăm în război cu Israelul”, a spus liderul Hezbollah-ului libanez, Hasan Nasrallah, într-un discurs transmis în direct la televizor dintr-o locaţie nedezvăluită. „Israelienilor le este frică de război cu noi. Suntem întotdeauna pregătiţi”, a adăugat Nasrallah. „Continuăm să luptăm pe frontul nostru pentru a împiedica Israelul să declanşeze un război împotriva Libanului - a spus liderul Hezbollah-ului libanez -. Ameninţările inamicului sunt inutile, au fost inutile în aceste prime 100 de zile (de război)”.

UPDATE Numărul morţilor din rachetele lansate de Hezbollah în nordul Israelului creşte la doi

Femeia israeliană în vârstă de 70 de ani care a fost rănită de atacul Hezbollah din Liban cu o rachetă antitanc împotriva satului Kfar Yuval din nordul ţării a murit. Presa a relatat acest lucru, adăugând că este vorba despre Mira Ayalon, mama lui Barak Ayalon, cealaltă a fost rănită în atac şi a murit la scurt timp după aceea. În urma atacului a fost rănit şi soţul femeii. Bilanţul din atacul miliţiei şiiţi libanezi creşte astfel la 2.

UPDATE Ministrul israelian de externe: de o sută de zile, inimile noastre au fost în mâinile teroriştilor nazişti

„Inimile noastre au fost în mâinile teroriştilor nazişti de 100 de zile. O sută de zile de cruzime. Nu ne vom odihni până când toată lumea va fi eliberată”. Ministrul de Externe din Tel Aviv, Israel Katz, a scris acest lucru pe reţeaua de socializare X, referindu-se la ostaticii aflaţi încă în mâinile Hamas din Gaza.

UPDATE Adolescent palestinian împuşcat mortal în confruntările din Ierihon

Un adolescent palestinian, Louay al-Sufy, a fost ucis de un glonţ tras de soldaţii israelieni în timpul ciocnirilor din tabăra de refugiaţi Ein al-Sultan, în afara Ierihonului. Acest lucru a fost raportat de agenţia palestiniană de ştiri Wafa, citând surse medicale de la faţa locului. Armata israeliană nu a comentat încă acest episod.

UPDATE IDF loveşte ţinte ale Hezbollah în Liban

Forţele de Apărare Israelului spun că au efectuat lovituri aeriene împotriva ţintelor Hezbollah din Liban, ca răspuns la atacurile efectuate de gruparea teroristă în nordul Israelului. Times of Israel relatează acest lucru, explicând că locurile lovite de luptători includ un centru de comandă, o ţintă militară şi alte infrastructuri aparţinând grupării teroriste. IDF susţine că Hezbollah a lansat mai multe rachete spre Misgav Am şi Goren astăzi, toate acestea au aterizat în zone deschise. Pe lângă atacul asupra lui Yuval, IDF susţine că Hezbollah a lansat rachete antitanc în comunităţile Zar'it şi Shomera.

UPDATE Un israelian ucis de Hezbollah în nordul ţării

Unul dintre cei doi israelieni loviti într-un atac cu rachete antitanc de către Hezbollah din Liban împotriva satului Kfar Yuval a murit. Radio militară aşa spune. În acelaşi atac, o femeie în vârstă de 70 de ani a fost grav rănită. Forţele aeriene israeliene atacă acum ţinte Hezbollah din Liban.

UPDATE Palestinienii pretind acţiuni din Liban în Israel

O organizaţie palestiniană „Alez al Islami” a revendicat aseară responsabilitatea pentru infiltrarea din Liban în Israel, lângă Har Dov. Presa a relatat acest lucru conform căruia organizaţia - care şi-a definit acţiunea ca un „răspuns” la eliminarea unui membru Hamas din Liban de către Israel - a recunoscut moartea a 3 militanţi, în timp ce armata israeliană a vorbit despre 4 ucişi. În acelaşi incident, 5 soldaţi israelieni au fost, de asemenea, răniţi şi duşi la spitalul din Haifa.

UPDATE Mega-demonstraţie la Tel Aviv

„Lumea noastră s-a oprit pe 7 octombrie”. Acest lucru a fost spus de familiile celor răpiţi de Hamas în cadrul demonstraţiei care se desfăşoară de ieri seară în Piaţa Ostaticilor din Tel Aviv şi care se va încheia în această seară. 24 de ore - au spus ei - pentru a ne aminti de cei peste 130 de răpiţi în captivitate, în Gaza.

UPDATE Betleem: palestinian ucis la un punct de control

Soldaţii israelieni au împuşcat un palestinian şi au fost răniţi la o secundă după ce - potrivit radioului public Kan - au încercat să treacă cu forţa printr-un punct de control lângă Meitzad, lângă Betleem. Radiodifuzorul a adăugat că atacatorii au deschis focul şi asupra soldaţilor, care au fost nevătămaţi. Mass-media palestiniană nu a oferit până acum propria versiune a acestui episod.

UPDATE Surorile liderului Hamas ucis la Beirut, arestate sub acuzaţia de „incitare la terorism”

Armata israeliană le-a arestat pe Dalal şi Fatima al-Arouri, surorile fostului lider adjunct al Hamas Saleh al-Arouri, care a fost ucis pe 2 ianuarie într-un atac pus pe seama Israelului. Surorile au fost luate în zori din casele lor din al-Bireh şi Aroura, în Cisiordania, sub acuzaţia de „incitare” la terorism. Acest lucru a fost raportat de Radioul Armatei Israeliene, potrivit Jerusalem Post.

////////////////////

Ziua de duminică, 14 ianuarie 2024, marchează 100 de zile în care Israel şi Hamas sunt în război. Conflictul este cel mai lung şi cel mai sângeros (cei mai mulţi morţi) dintre Tel Aviv şi palestinieni de la înfiinţarea Israelului, în 1948, iar luptele nu dau semne de sfârşit. Israelul a declarat război ca răspuns la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, în care gruparea militantă islamică a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi a luat ostatici alte 250.

A fost cel mai aducător de moarte atac din istoria Israelului şi pentru evrei de la Holocaust. Duminică marchează, de asemenea, 100 de zile de captivitate pentru cei 132 de persoane aflate încă în mâinile Hamas, în timp ce zeci de femei, copii şi străini au fost eliberaţi în timpul unei încetări a focului de o săptămână, în noiembrie.

Un miting de 24 de ore în sprijinul ostaticilor a fost organizat la Tel Aviv sâmbătă şi un altul duminică, pe Promenada Ierusalimului, iar evenimente similare sunt planificate în întreaga lume, de la Londra la New York şi Paris. Israelul a răspuns Hamas cu săptămâni de atacuri aeriene intense în Gaza, înainte de a extinde operaţiunea cu o ofensivă terestră. Scopul său declarat este să zdrobească gruparea teroristă şi să asigure eliberarea ostaticilor.

Atacul din 7 octombrie a surprins Israelul şi a dat o lovitură încrederii naţiunii în liderul său. În timp ce oficialii din securitate au semnalat că vor demisiona după război, premierul Benjamin Netanyahu rămâne ferm pe poziţii. În ciuda unei scăderi puternice a cotelor sale de popularitate, el a rezistat apelurilor de a-şi cere scuze, de a demisiona sau de a investiga eşecurile guvernului său.

Potrivit lui Netanyahu, care a condus ţara aproape toţi ultimii 15 ani, va fi timp pentru investigaţii după război. Condiţiile din Gaza erau deja dificile înainte de 7 octombrie, din cauza blocadei impuse de Israel în urma preluării puterii de către Hamas, în 2007. Autorităţile sanitare din Fâşie spun că bilanţul este de aproape 24.000 de morţi în trei luni. Alte mii de persoane sunt date dispărute sau sunt grav rănite. Peste 80% din populaţie este strămutată şi zeci de mii sunt înghesuite în oraşe cu corturi din sudul Gazei, sub focul israelian.

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că aproximativ un sfert din populaţie moare de foame, doar 15 din cele 36 de spitale din Fâşie fiind parţial operaţionale. Războiul s-a răspândit în Orientul Mijlociu, ameninţând să escaladeze într-un conflict mai larg împotriva unor grupuri susţinute de Iran. Aproape imediat după atacul Hamas, militanţii Hezbollah susţinuţi de Teheran din Liban au început să lovească Israelul, declanşând represalii dinspre Tel Aviv.

Ciocnirile dintre Israel şi Hezbollah nu s-au transformat într-un război deplin, dar s-au apropiat periculos de mult, cel mai recent după ce un atac aerian din 2 ianuarie pus pe seama Israelului a ucis un înalt oficial Hamas la Beirut. Rebelii Houthi susţinuţi de Iran din Yemen au efectuat în schimb o serie de atacuri împotriva navelor comerciale civile în Marea Roşie.

Statele Unite au trimis nave de război în Marea Mediterană şi Marea Roşie şi au lovit ţinte Houthi din Yemen împreună cu forţele britanice, care au promis că vor riposta, ridicând perspectiva unui conflict şi mai amplu. Între timp, miliţiile susţinute de Iran au atacat forţele americane în Irak şi Siria.

De-a lungul mandatului său, Netanyahu a încercat în mod repetat să pună deoparte problema palestiniană şi a respins Autoritatea Palestiniană, recunoscută internaţional, ca fiind slabă sau irelevantă. În schimb, a căutat să normalizeze relaţiile cu alte ţări arabe, inclusiv cu Arabia Saudită, în speranţa de a-i izola pe palestinieni şi de a-i împinge să accepte un acord care nu corespunde aspiraţiilor lor de independenţă.

Atacul Hamas şi creşterea violenţei din Cisiordania au readus problema unui stat palestinian în centrul scenei mondiale, determinându-l pe secretarul de stat american Blinken să facă patru vizite în regiune şi totul ducânt la un caz de genocid împotriva Israel la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Cu toate acestea, în prezent nu există o cale clară cu privire la momentul în care se vor termina luptele sau ce va urma.

Israelul susţine că Hamas nu poate juca niciun rol în viitorul Gazei. În timp ce Statele Unite şi comunitatea internaţională doresc o Autoritate Palestiniană revitalizată care să guverneze Gaza şi se îndreaptă către o soluţie cu două state, Israelul se opune şi vrea să menţină o prezenţă militară pe termen lung în Gaza. Reconstrucţia va dura ani şi nu este clar cine va plăti şi unde vor rămâne palestinienii în timpul acestui lung proces.

Guvernul Hamas: 23.843 de palestinieni ucişi în Gaza din 7/10

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puţin 23.843 de persoane au fost ucise pe teritoriu în 99 de zile de război. Ministerul a declarat că a înregistrat 60.317 răniţi de la izbucnirea războiului pe 7 octombrie, în timp ce mii de oameni rămân prinşi sub dărâmături. Acest lucru a fost raportat de Al Arabiya. Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza, ramură condusă de Hamas, au declarat că atacurile israeliene peste noapte au ucis cel puţin 60 de persoane în teritoriul asediat, care se confruntă şi cu o întrerupere a telecomunicaţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici