Ginghis Han nu este singurul cu o moştenire genetică impresionantă

  • Un studiu din 2015 a identificat zece bărbaţi cu moşteniri genetice extinse în Asia, în plus faţă de Ginghis Han, a cărui descendenţă era deja cunoscută.
  • Printre aceşti bărbaţi se numără Giocangga, bunicul fondatorului dinastiei Qing, a cărui linie genetică influenţează circa 1,5 milioane de bărbaţi din China modernă.
  • Cercetările arată că influenţa genetică semnificativă nu se limitează la Asia.
3363 afișări
Imaginea articolului Ginghis Han nu este singurul cu o moştenire genetică impresionantă

Sursa foto: Shutterstock

Descoperirea din 2003 că ADN-ul lui Ginghis Han este prezent astăzi la aproximativ 16 milioane de bărbaţi a fost revoluţionară, dar se pare că nu a fost singurul care a lăsat o moştenire genetică masivă, conform Smithsonian Magazine. Un studiu din 2015 publicat în European Journal of Human Genetics a identificat alţi zece bărbaţi cu linii de Y-cromozomi semnificative în toată Asia. Studiul a analizat cromozomii Y ai peste 5.000 de bărbaţi din 127 de populaţii, descoperind 11 secvenţe care erau împărtăşite de peste 20 de subiecţi fiecare. Linia lui Ginghis Han era cunoscută, dar ceilalţi zece taţi super-prolifici, au rămas anterior neidentificaţi.

Ginghis Han, care a condus un imperiu ce se întindea din China până la Marea Caspică în secolul al XIII-lea, a avut numeroşi descendenţi datorită cuceririlor sale şi accesului la multe femei. Fiii săi au continuat această tendinţă, contribuind la un număr vast de urmaşi.

Printre bărbaţii prolifici recent identificaţi se află Giocangga, bunicul fondatorului dinastiei Qing. Linia sa genetică afectează aproximativ 1,5 milioane de bărbaţi din nordul Chinei moderne, datorită descendenţilor săi care aveau multe soţii şi concubine. Ceilalţi nouă rămân necunoscuţi, dar analizele sugerează că au trăit în diverse regiuni din Asia între 2100 î.Hr. şi 700 d.Hr.

Aceste descoperiri reflectă contextul istoric al societăţilor ierarhice şi culturilor nomade care favorizau linii genealogice extinse. De asemenea, se observă modele similare de influenţă genetică semnificativă la nivel global. De exemplu, un studiu din 2006 a legat 1 din 12 irlandezi de un conducător de război din secolul al V-lea, cunoscut sub numele de Niall al celor Nouă Ostatici.

În general, cercetările genetice moderne au iluminat măsura în care anumiţi bărbaţi au lăsat urme genetice extinse, indicând că Ginghis Han nu a fost unic în influenţa sa genetică. Studiile în curs continuă să îmbunătăţească înţelegerea fluxurilor genetice antice şi a patrimoniului în întreaga lume.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici