Copa America este gata să înceapă. Ar putea fi ultimul turneu major pentru Messi

Copa America 2024 începe joi, cu un aspect oarecum diferit. Nu are loc în America de Sud şi şase dintre echipe sunt din alte zone ale continentului sud american. Turneul continental al Americii de Sud se joacă în Statele Unite şi ar putea fi cel de adio pentru Lionel Messi.

731 afișări
Imaginea articolului Copa America este gata să înceapă. Ar putea fi ultimul turneu major pentru Messi

Copa America este gata să înceapă. Ar putea fi ultimul turneu major pentru Messi

Dincolo de faptul că se joacă pe alt continent, şase dintre cele 16 echipe sunt din Confederaţia de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (Concacaf).

La fel s-a întâmplat şi în cazul ediţiei speciale din 2016 a Copa America Centenario - dar aceasta este prima ediţie regulată a turneului care se va juca în afara continentului.

Multe dintre oraşele gazdă se află în state din sud, cum ar fi California, Texas şi Florida - dar există şi stadioane mai la nord, inclusiv în New Jersey.

Turneul este văzut ca o pregătire pentru Cupa Mondială din 2026, care va fi găzduită de Statele Unite - alături de Canada şi Mexic.

SUA, Mexic, Jamaica, Canada, Costa Rica şi Panama vor fi cele şase ţări din America de Nord şi Centrală care se vor alătura celor 10 naţiuni din America de Sud care vor concura.

Cele mai multe Copas din 1993 încoace au avut la start 12 ţări, inclusiv două invitate - Japonia şi Qatar au jucat în ediţiile trecute -, dar ultima din 2021 a avut doar cele 10 naţiuni sud-americane.

Această ediţie s-ar putea dovedi a fi un ultim turneu internaţional pentru una dintre legendele fotbalului, atacantul argentinian Lionel Messi, în vârstă de 36 de ani. Dar s-a mai spus asta şi înainte.

Jucătorul lui Inter Miami va împlini 39 de ani în timpul următoarei Cupe Mondiale, peste doi ani.

Întrebat despre Cupa Mondială din 2026, el a declarat recent: „Depinde de cum mă simt, de cum sunt din punct de vedere fizic şi de faptul că ştiu dacă sunt la nivelul necesar pentru a putea concura şi a-mi ajuta coechipierii.

„Mai este mult timp până la turneu, dar trece repede. Nu ştiu cum voi fi în acel moment".

Messi ţinteşte a treia medalie consecutivă pentru ţara sa, după Copa America 2021 şi Cupa Mondială 2022, după ce nu a câştigat niciodată un turneu internaţional de seniori până la vârsta de 34 de ani.

Finala se va juca pe Hard Rock Stadium din Miami - care se află la puţin peste 30 de kilometri de oraşul Fort Lauderdale, unde joacă în prezent clubul lui Messi.

Argentina ar putea deveni cea mai decorată echipă de Copa America din toate timpurile dacă va câştiga din nou titlul. În prezent, se află pe primul loc, alături de Uruguay, cu 15 trofee.

Brazilia este a doua favorită la câştigarea Copa America, după Argentina.

Campionii din 2019 încearcă să ridice trofeul pentru a zecea oară - şi a patra în acest secol. Nimeni altcineva, cu excepţia Argentinei şi a Uruguayului, nu a câştigat mai mult de două.

Cum se desfăşoară competiţia

Există patru grupe a câte patru echipe, iar primele două clasate din fiecare grupă merg în sferturile de finală.

Turneul începe cu meciul dintre Argentina şi Canada, pe 20 iunie, la Atlanta, şi se încheie cu finala de la Miami, pe 14 iulie.

Grupa A: Argentina, Peru, Chile, Canada

Grupa B: Mexic, Ecuador, Venezuela, Jamaica

Grupa C: Statele Unite, Uruguay, Panama, Bolivia

Grupa D: Brazilia, Columbia, Paraguay, Costa Rica

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici