Iolanda Balaş: Samaranch premia toţi şefii de stat care promovau olimpismul, inclusiv pe Ceauşescu

Preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Atletism, Iolanda Balaş, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că fostul preşedinte al CIO, Juan Antonio Samaranch, i-a premiat pe toţi şefii de stat care promovau mişcarea olimpică, inclusiv pe Nicolae Ceauşescu.

42 afișări
Imaginea articolului Iolanda Balaş: Samaranch premia toţi şefii de stat care promovau olimpismul, inclusiv pe Ceauşescu

Iolanda Balaş: Samaranch premia toţi şefii de stat care promovau olimpismul, inclusiv pe Ceauşescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Samaranch a premiat şi alţi conducători de stat care au promovat mişcarea olimpică. Îi aprecia pe toţi care făceau ceea ce făcea şi el, promovau sportul. Între el şi Ceauşescu nu cred că era o relaţie mai specială faţă de alţi şefi de stat. Era o relaţie diplomatică, iar la acel nivel aveai nevoie de talent pentru a întreţine relaţii bune cu atâta lume diferită. Poate că el ne aprecia ceva mai mult pe noi, românii, pentru că eram tot un popor latin, el fiind spaniol, şi era foarte interesat de situaţia sportivilor noştri", a spus Iolanda Balaş.

Fosta atletă a precizat că Juan Antonio Samaranch a apreciat faptul că România nu a participat la boicotul ţărilor est-europene de la Jocurile Olimpice din 1984:

"Samaranch era şi un om politic, un diplomat, a fost ambasadorul Spaniei la Moscova. Relaţia sa cu Nicolae Ceauşescu era una normală între doi oameni politici, s-a păstrat o legătură politică şi, din câte ştiu eu, nu erau foarte apropiaţi. A fost conducătorul unei organizaţii care cuprindea peste 200 de ţări şi a avut relaţii foarte bune cu oamenii politici şi mai ales cu şefii de stat. Eu nu cred că ar fi avut ceva deosebit cu Ceauşescu. La acea Olimpiadă de la Los Angeles, boicotată de ţările din estul Europei, noi am participat şi nu a fost doar meritul lui Ceauşescu pentru acest lucru. Este, în primul rând, meritul Comitetului Olimpic Român de atunci că a reuşit să convingă autorităţile României să nu se implice în sport. Îmi amintesc că la intrarea delegaţiei noastre pe stadionul din Los Angeles, cei 100.000 de spectatori s-au ridicat în picioare şi ne-au aplaudat. Samaranch a apreciat acest lucru şi faptul că politicul de la noi nu s-a implicat în mişcarea sportivă, considerând că olimpismul este foarte important în România".

După Jocurile Olimpice de la Los Angeles, competiţie la care România a refuzat boicotul impus de unele state est-europene, în frunte cu URSS, Samaranch i-a acordat fostului dictator Nicolae Ceauşescu medalia "Ordinul Olimpic". Juan Antonio Samaranch a explicat, în 1998, la a doua prezenţă a sa în România, că a făcut acest gest din considerente politice.

Preşedintele de onoare al Comitetului Internaţional Olimpic, spaniolul Juan Antonio Samaranch, în vârstă de 89 de ani, a încetat din viaţă, miercuri, la o clinică din Barcelona. Juan Antonio Samaranch a fost preşedintele CIO în perioada 1980-2001, iar apoi a fost preşedintele de onoare al forului olimpic.

Samaranch, în vârstă de 89 de ani, a fost internat de urgenţă, marţi după-amiază, la spitalul privat din Barcelona pentru insuficienţă coronariană acută.

Fostul preşedinte al CIO a fost internat de mai multe ori în ultimi ani, ultima dată, în octombrie 2009, după ce s-a simţit rău în timp ce se afla la Monte Carlo.

În 2007, Samaranch a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace, iar în 2001 a stat mai mult timp în spital, cu diagnosticul oboseală cronică, după ce a părăsit preşedinţia CIO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici