Peste 30 la sută din Generaţia de Suflet provine din mediul rural sau urban mic

  • La EURO 2024, naţionala României a depăşit pentru prima dată faza grupelor la un turneu final după o pauză de 24 de ani.
  • La parcursul bun al echipei au contribuit mai mulţi jucători proveniţi din mediul rural sau din localităţi urbane mici, relevă o analiză publicată de frf.ro.
Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului Peste 30 la sută din Generaţia de Suflet provine din mediul rural sau urban mic

Peste 30 la sută din Generaţia de Suflet provine din mediul rural sau urban mic

„Acesta este unul dintre motivele pentru care Federaţia Română de Fotbal continuă să investească în competiţii şi proiecte prin care sunt descoperiţi şi promovaţi tineri talentaţi din satele României şi prin care sunt sprijiniţi în drumul spre performanţă.”, scrie frf.ro în prezentarea analizei.

Analizând lotul României de la EURO 2024, se observă că opt fotbalişti provin din mediul rural sau din localităţi care au mai puţin de 25.000 de locuitori:

Nicolae Stanciu / Cricău, Alba / Populaţie: 1.879
Adrian Şut / Cociuba Mare, Bihor / Populaţie: 2.724
Nicuşor Bancu / Crâmpoia, Olt / Populaţie: 3.345
Valentin Mihăilă / Finta, Târgovişte / Populaţie: 3.686
Deian Sorescu / Moldova Nouă, Caraş-Severin / Populaţie: 9.278
Dennis Man / Vladimirescu, Arad / Populaţie: 12.772
George Puşcaş / Marghita, Bihor / Populaţie: 13.573
Andrei Raţiu / Aiud, Alba / Populaţie: 21.307

„Sunt născut într-un sat cu 100-115 case, foarte micuţ. Copilăria mi-am petrecut-o pe stradă, mă puteam juca liber cu prietenii din sat, neavând alte griji. În sat aveam livezi şi ziceam că pomii sunt porţile. Eram îndrăgostit de fotbal, dar nu mă gândeam că o să ajung vreodată aşa departe”, povestea căpitanul Nicolae Stanciu în filmul „În inima naţionalei”.

Practic, 30,8% dintre jucătorii României la turneul final din Germania au avut un parcurs similar, pornind la drum în fotbal din comunităţi foarte mici şi ajungând la cel mai înalt nivel împreună cu echipa naţională.

Pentru a-i sprijini pe cei mai talentaţi copii din mediul rural, în fiecare an, Federaţia Română de Fotbal organizează Cupa Satelor, o competiţie dedicată copiilor U13, băieţi şi fete, proveniţi din satele şi comunele României.

Doi tineri fotbalişti care au evoluat în prima ediţie, 2018-2019, au debutat deja în prima ligă din România. Raul Stanciu (UTA Arad) a reprezentat comuna Socodor (jud. Arad) în faza regională a acelei ediţii, în timp ce Răzvan Creţ (ex-FC Botoşani, în prezent la CSM Focşani) a jucat la turneul final pentru comuna Sânmartin (jud. Bihor), reuşind să ocupe locul al treilea.

Un alt proiect dedicat tinerilor talentaţi din mediul rural s-a desfăşurat în luna iunie, în timpul Campionatului European. Timp de 4 zile, 24 de copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani au participat, în casa tricolorilor de la Mogoşoaia, la o serie de activităţi menite să le dezvolte nu doar abilităţile fotbalistice, ci şi calităţile umane esenţiale pentru o viaţă de succes, mai scrie frf.ro.

Tabăra de vară, organizată cu sprijinul unui sponsor al naţionalei României, a inclus şi antrenamente, şi un turneu de fotbal în care copiii şi-au etalat calităţile pe teren.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici