Boala Parkinson ar putea fi prezisă cu şapte ani înainte de apariţia primelor simptome. Ce rol joacă inteligenţa artificială

Cercetătorii au identificat, cu ajutorul inteligenţei artificiale, o semnătură biologică a bolii Parkinson care, speră ei, ar putea duce la un simplu test de sânge pentru depistarea acestei afecţiuni cu cel puţin şapte ani înainte de apariţia simptomelor.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Boala Parkinson ar putea fi prezisă cu şapte ani înainte de apariţia primelor simptome. Ce rol joacă inteligenţa artificială

Boala Parkinson ar putea fi prezisă cu şapte ani înainte de apariţia primelor simptome. Ce rol joacă inteligenţa artificială

În prezent, nu există medicamente care să încetinească sau să oprească boala Parkinson, iar eforturile de a dezvolta tratamente preventive sunt îngreunate de capacitatea de a şti dacă o persoană va dezvolta această afecţiune.

Cu ajutorul învăţării automate - o formă de inteligenţă artificială - cercetătorii de la University College London şi de la Centrul Medical Universitar din Goettingen, Suedia, au analizat probe de sânge de la persoane cu Parkinson şi au detectat opt proteine cheie sau „biomarkeri" comuni celor care suferă de această afecţiune, scrie Sky News.

Inteligenţa artificială a fost folosită pentru a analiza probe de sânge prelevate în urmă cu un deceniu de la persoane cu o afecţiune a somnului, numită tulburare de mişcare rapidă a ochilor, dintre care aproximativ 75% ajung să dezvolte Parkinson.

Până în prezent, inteligenţa artificială a fost capabilă să prezică în mod corect ce pacienţi vor dezvolta boala Parkinson. Mai mult decât atât, instrumentul a reuşit să facă acest lucru cu până la şapte ani înainte de apariţia primelor simptome, relevă sursa citată.

„Acest lucru înseamnă că terapiile medicamentoase ar putea fi administrate într-un stadiu mai timpuriu, ceea ce ar putea încetini progresia bolii sau chiar preveni apariţia acesteia", a declarat dr. Michale Bartl de la UMC Goettingen.

Un test de sânge care să prezică Parkinson cu ani în avans ar putea fi esenţial pentru accelerarea studiilor clinice - dar nu este lipsit de obstacole etice, spune profesorul neurolog Ray Chaudhuri, de la King's College din Londra, potrivit Sky News.

Cercetătorii mai au de lucru pentru a valida acurateţea testelor şi pentru a dezvolta o versiune care să poată fi utilizată cu uşurinţă în clinică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici