- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (19.09.2014, 17:34)
- Florin Badescu
STUDIU: Câinii pot fi pesimişti
Câinii pot fi pesimişti, afirmă autorii unui studiu recent, potrivit căruia anumiţi reprezentanţi ai rasei canine evită să îşi asume riscuri, deoarece anticipează producerea unor evenimente negative.
Urmărește
242 afișări
STUDIU: Câinii pot fi pesimişti (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Câinii sunt consideraţi, în general, animale de companie foarte vesele şi fericite, iar oamenii au tendinţa de a crede că prietenii lor necuvântători au o viziune optimistă asupra vieţii. Totuşi, un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Sydney din Australia a arătat faptul ca anumiţi câini sunt mai pesimişti decât alţii, informează dailymail.co.uk.
În testele realizate în cadrul acestui studiu, câinii participanţi au avut posibilitatea de a asculta înregistrări audio cu două tipuri de sunete - care le dezvăluiau că vor primi boluri cu apă sau boluri cu lapte -, însă câinii pesimişti nu reacţionau la sunetul aferent bolului cu lapte, sugerând astfel faptul că nu credeau că vor fi recompensaţi şi că vor primi cu adevărat acel lichid.
"Studiul este interesant, pentru că a măsurat stările emoţionale pozitive şi negative ale câinilor, într-o manieră obiectivă şi neinvazivă", a declarat Melissa Starling, profesor la Facultatea de Ştiinţe Veterinare de la Universitatea Sydney, coordonatoarea studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Descoperirea, cu un grad ridicat de acurateţe, a personalităţii optimiste sau pesimiste a unui câine reprezintă un element de mare ajutor în contextul programelor de pregătire ale câinilor utilitari şi are, de asemenea, implicaţii importante asupra bunăstării animalelor în cauză", a adăugat ea.
În cadrul studiului, câinii au fost învăţaţi să asocieze două tipuri diferite de sunete, distanţate prin două octave, cu două tipuri de recompense: un bol cu lapte şi un bol cu apă.
După ce animalele au învăţat cele două tipuri de sunete, autorii studiului le-au prezentat înregistrări cu tonalităţi "ambigue".
Dacă animalele reacţionau şi la tonalităţile ambigue, cercetătorii au ajuns la concluzia că acea reacţie sugera faptul că patrupedele erau optimiste şi anticipau producerea unor evenimente pozitive.
Nivelul lor de optimism a putut fi măsurat şi prin intermediul tonalităţilor la care reacţionau.
De exemplu, un câine foarte optimist răspunde la majoritatea tonalităţilor, chiar şi la acele sunete care semănau mai mult cu cele prezentate înainte de a li se pune în faţă un bol cu apă.
Câinii care nu reacţionau deloc la tonurile ambigue au fost consideraţi pesimişti.
Savanţii australieni au ajuns la această concluzie întrucât, deşi câinii pesimişti auzeau perfect acele sunete, ei nu arătau niciun semn de bucurie, fapt care sugerează că ei presupuneau deja că vor primi bolul cu apă.
"Dintre câinii pe care i-am testat, numărul celor optimişti a fost mai mare decât cel al câinilor pesimişti, însă este prea devreme să spunem că această caracteristică este una generală în populaţia lor", a precizat autoarea studiului, care a fost publicat în revista ştiinţifică PLOS.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: STUDIU: Câinii sunt capabili de gelozie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe