Ministrul Justiţiei a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede folosirea infrastructurii SRI în anchete, dar cu eliminarea oricărei intervenţii din partea personalului SRI. Raluca Prună a mai spus că, după avizul CSAT, vineri seara va avea loc o şedinţă extraordinară a Guvernului pentru aprobarea actului normativ.
„Guvernul a lucrat la o ordonanţă de urgenţă. A făcut acest lucru împreună cu toate parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT şi DNA. Mâine avem CSAT, pentru că ne trebuie avizul CSAT. Mâine seară, Guvernul va adopta această ordonanţă de urgenţă. Care este soluţia? România este azi în situaţia în care nu are altă infrastructură decât cea care este administrată de SRI, astfel încât soluţia pe care o propune Guvernul în OUG este, evident, folosirea infrastructurii care este la SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorului şi a poliţiei judiciare, adică a acelor organe care sunt de cercetare penală”, a declarant ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la finalul şedinţei de Guvern.
Ministrul Justiţiei a mai spus că DIICOT şi DNA vor avea nevoie de o suplimentare bugetară pentru implementarea acestei Ordonanţe de urgenţă, dar nu a precizat şi sumele necesare.
„Este evident că punerea în acord a legislaţiei pe care o avem acum cu decizia CCR vine şi cu nişte costuri”, a menţionat Prună.
Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre necesitatea consultării societăţii civile asupra celor două variante, respectiv achiziţionarea unui nou sistem de interceptări pentru parchete sau folosirea infrastructurii SRI, împreună cu garanţii de utilizare a personalului care nu e la SRI şi are competenţe de cercetare penală.
Ea a mai declarat că a discutat nu doar cu parchetele, dar şi cu reprezentanţi ai SRI, care şi-au dat acordul pentru folosirea infrastructurii pentru interceptări.
„Evident că am discutat cu SRI, pentru că ei sunt nu numai administratorii, ci şi proprietarii acestei infrastructuri. (…) SRI este de acord”, a mai spus Raluca Prună.
CSM a dat un punct de vedere pe care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că nu-l ştie din cauza faptului că a participat la şedinţa Executivului atunci când acesta a fost emis, dar în opinia sa punctul de vedere nu poate fi decât „unul pozitiv”.