- Home
- Coronavirus
- (03.04.2020, 10:25)
După Italia, şi Franţa suspectează că a avut cazuri de Covid-19 de la începutul lunii ianuarie. Mărturiile unor bolnavi
Este dificil de spus oficial dacă primele cazuri de Covid-19 au fost prezente în Franţa încă din timpul iernii şi au trecut neobservate. În Franţa primele cazuri de contaminare cu coronavirus au fost identificate oficial pe 24 ianuarie, relatează Le Parisien.
Urmărește
5621 afișări
"Coronavirusul a fost prezent în Franţa de la începutul lunii ianuarie?" Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) datează apariţia primelor simptome ale virusului în China la 8 decembrie, ceea ce, logic, ar sugera posibilitatea contaminării în săptămânile următoare a ţărilor cu mult comerţ cu Asia, cum ar fi Franţa, relatează Le Parisien.
Simptome similare înaintea cazurilor oficiale
Există numeroase mărturii ale unor persoane care au suferit de simptome Covid-19 înainte de depistarea oficială a primelor cazuri în Franţa. Contactaţi de ziarul Le Parisien, mai mulţi dintre ei descriu că au fost diagnosticaţi cu gripă sau răceli cu simptome neobişnuite, cum ar fi pierderea temporară a gustului sau a mirosului, diaree, tuse puternice care durează, oboseala şi / sau dificultate de respiraţie. Cu toate acestea, până acum nu au putut să efectueze un test care să confirme sau să nege contaminarea.
În această etapă a epidemiei nu toţi specialiştii ţin acelaşi discurs despre data apariţiei efective în Franţa. „O prezenţă la începutul lunii ianuarie este foarte probabilă, chiar şi înainte”, susţine Jean-François Guégan, director de cercetare la INRA-CIRAD şi specialist în ecologia bolilor infecţioase şi parazitare
Şi insistă: „Vor dovedi cercetările acest lucru? Cel mai probabil. Ca la fiecare epidemie vor fi efectuate analize încrucişate între biologia moleculară şi transmisia dinamică", continuă el, adăugând că, deoarece perioada de incubaţie a virusului este de 4 până la 15 zile, acesta ar fi putut fi prezent înainte de apariiţia simptomelor la primele cazuri raportate.
Prea puţine cazuri identificate pentru început în ianuarie?
La rândul său, Samuel Alizon, director de cercetare la CNRS, de asemenea specialist în ecologia şi evoluţia bolilor infecţioase, favorizează teza unei răspândiri din februarie. "Genomii virali sugerează cu o marjă destul de mare de eroare, sosirea primelor cazuri in februarie şi o epidemie care a crescut de acolo", rezumă el, pe baza unei serii lungi calcule.
„Dacă avem în vedere o circulaţie ascunsă a epidemiei în ianuarie, cifrele nu prea au sens. Astfel am avea 70 de zile (de circulaţie a virusului) sau 28 de dublări (conform unui calcul care prevede o dublare a cazurilor la fiecare 2,5 zile) atunci am fi avut la 11 martie... 268 milioane de infecţii. Dacă epidemia ar fi circulat în ianuarie ar fi trebuit să se facă fără transmitere, ceea ce nu are sens ”, spune el.
Cei doi specialişti chestionaţi pentru această întrebare sunt de acord însă asupra unui punct: va fi necesar să aşteptăm sosirea de noi date pentru a avea un răspuns formal pe această temă. Şi va lua timp.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Suspiciuni şi în Italia
Profesorul Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano, a declarat într-un interviu în martie că medicii locali „îşi amintesc că au întâlnit cazuri de pneumonii foarte ciudate, foarte severe, în special la bătrâni, în decembrie şi chiar în noiembrie”.
„Acest lucru înseamnă că virusul circula cel puţin în Lombardia înainte de a fi conştienţi de apariţia acestui focar în China”, a spus Remuzzi.
Confruntat cu declaraţiile sale, profesorul italian a declarat că informaţiile sale proveneau de la câţiva medici, dar nu există nici o dovadă că pacienţii de care vorbea aveau COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus.
Într-un alt interviu Remuzzi a spus că declaraţiile sale aveau scopul de a arăta că virusul s-a răspândit înainte de a fi descoperit şi nu pentru a arăta de unde provine. După ce interviul profesorului Remuzzi a fost preluat de presa internaţională, presa din Beijing s-a folosit de aceste declaraţii pentru a ”demonstra” că pandemia de Covid -19 nu a început în China.
Sursă foto: Profimedia
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Spitalul din Italia în care niciun medic nu a fost infectat cu Covid-19. Ce măsuri au fost luate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe