First Contact, aplicaţia care te anunţă dacă ai intrat în contact cu un bolnav COVID-19, a apărut şi în România

  • Aplicaţiile de urmărire a cazurilor COVID-19, o soluţie pentru stoparea crizei sanitare
  • De azi, telefonul tău te poate notifica dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată
  • Programul a întârziat la noi din cauza legislaţiei stricte cu privire la datele personale
Urmărește
4081 afișări
Imaginea articolului First Contact, aplicaţia care te anunţă dacă ai intrat în contact cu un bolnav COVID-19, a apărut şi în România

First Contact, aplicaţia care te anunţă dacă ai intrat în contact cu un bolnav COVID-19, a apărut şi în România

Tehnologia poate ajuta sistemul medical să ţină sub control răspândirea virusului. Aşa au apărut şi aplicaţiile de mobil care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată. Un grup de IT-işti din Cluj lansează astăzi aplicaţia “First Contact”, bazată pe tehnologia Bluetooth. E gratuită şi nici nu trebuie să-ţi faci grij: nu există date personale stocate, iar autorităţile au o implicare minimă. Asociaţia care a dezvoltat First Contact a cerut încă din aprilie acordul statului român pentru a colabora. Dar răspunsul a venit foarte greu.

Silviu Alexe, voluntar la Asociaţia „Noi Cetăţenii”: Probabil că la noi le-a fost frică deja pentru că circulă tot felul de conspiraţii, dacă le mai zicea şi Arafat să-şi pună aplicaţii...Trebuie să ţină bluetooth-ul deschis pentru că ea funcţionează prin semnalul de bluetooth.

Atunci când doi utilizatori ai aplicaţiei se întâlnesc, telefonele lor vor face schimb de date. Iar dacă unul dintre ei se infectează, vor primi o notificare.

Silviu Alexe, voluntar la Asociaţia „Noi Cetăţenii”: Să spunem că eu mai târziu mă infectez peste vreo săptămână, automat când eu mă înregistrez ca infectat, telefonul meu va căuta prin memorie toţi contacţii cu care m-am văzut în ultimele 14 zile şi le va da anonim la fiecare o avertizare. E un instrument bun pentru controlul epidemiei. Noi am vrut să fie total anonimă această aplicaţie deci nimeni să nu ştie defapt cine eşti tu.

  • Prototipul aplicaţiei a fost dezvoltat în 2 luni
  • 600 de voluntari s-au oferit să testeze aplicaţia
  • Google: aplicaţia nu are problemă de securitate sau de încredere
  • Utilizatorii sunt anonimi
  • UE: 21 din 28 de ţări au aplicaţia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici