Fotografii de acum un secol arată cum s-a luptat omenirea cu pandemia de gripă spaniolă, care a ucis 50 de milioane de oameni

  • Încă de la deputul crizei generate de virusul SARS-CoV-2, medici şi specialişti au comparat epidemia cu cea de gripă spaniolă
  • Fotografii document, de acum un secol, dezvăluie cum arăta lumea în timpul pandemiei de gripă spaniolă
  • Ce asemănări şi diferenţe sunt între gripa spaniolă şi Covid-19 vedeţi în galeria foto de mai jos
Urmărește
5810 afișări
Imaginea articolului Fotografii de acum un secol arată cum s-a luptat omenirea cu pandemia de gripă spaniolă, care a ucis  50 de milioane de oameni

Acum un secol, din ianuarie 1918 până în decembrie 1920, peste 50 de milioane de oameni au murit din cauza virusului gripei spaniole, una dintre cele mai mortale pandemii din istoria umanităţii. Peste 500 de milioane de oameni au fost infectaţi, aproximativ un sfert din populaţia lumii la acea vreme.

Pentru a le menţine moralul ridicat cetăţenilor, cenzorii din Primul Război Mondial au minimalizat rapoartele de mortalitate în Germania, Regatul Unit, Franţa şi Statele Unite.

Ziarele au fost libere să raporteze efectele epidemiei în Spania, în timpul regelui Alfonso al XIII-lea, motiv pentru care boala a căpătat numele de “Gripa spaniolă”, însă datele istorice şi epidemiologice sunt incomplete pentru a identifica cu certitudine originea geografică a pandemiei.

Spre deosebire de alte virusuri gripale celebre, precum coronavirusul sau H1N1, care afectează în primul rând bătrânii, respectiv copiii foarte mici, pandemia “spaniolă” a cauzat moartea adulţilor tineri. Oamenii de ştiinţă au descoperit că boala declanşa o furtună de citokine, care afectează sistemul imunitar mai puternic al adulţilor tineri.

O analiză recentă a jurnalelor medicale din perioada pandemiei a constatat că infecţia virală nu era mai agresivă decât tulpinile de gripă anterioare. În schimb, subnutriţia, taberele medicale supraaglomerate şi igiena precară au promovat suprainfecţia bacteriană.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici