- Home
- Coronavirus
- BUCUREŞTI, (10.11.2020, 08:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a închis pieţele fără un studiu de impact asupra economiei şi a consumatorului
- Pieţele se închid, micul producător este sufocat, dar nimeni nu poate măsura impactul, scrie Ziarul Financiar.
- Piaţa Obor, cea mai mare din Capitală, unde merg zilnic în medie 10.000 de persoane şi găzduieşte 250 de producători şi 200 de agenţi economici, a luat în weekend măsurile de protecţie necesare împotriva noului coronavirus pentru a rămâne deschisă, deşi din cauza ei guvernanţii au hotărât închiderea tuturor pieţelor agro-alimentare acoperite.
- În schimb, Piaţa Moghioroş, care era acoperită, a fost închisă ieri, 9 noiembrie
Urmărește
1802 afișări
Guvernul a închis pieţele fără un studiu de impact asupra economiei şi a consumatorului
În ţară sunt 35 de pieţe care fac parte din Asociaţia Administratorilor Pieţelor din România, însă numărul lor este mai mare, pentru că există cel puţin o piaţă în fiecare oraş cu peste 20.000 de locuitori. Astfel, ar trebui să avem cel puţin 72 de pieţe. Dacă majoritatea s-au închis, ce să facă micul producător, să iasă în pragul iernii să vândă în faţa porţii?
Ministerul Agriculturii nu are studii privind numărul sau traficul din pieţele agro-alimentare româneşti ori vânzările pe care le au. Câţi oameni vor fi afectaţi de măsura luată de guvernanţi? Unde să-şi ducă marfa? Care vor fi pierderile?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Piaţa Obor, cea mai mare din Capitală, unde merg zilnic în medie 10.000 de persoane şi găzduieşte 250 de producători şi 200 de agenţi economici, a luat în weekend măsurile de protecţie necesare împotriva noului coronavirus pentru a rămâne deschisă, deşi din cauza ei guvernanţii au hotărât închiderea tuturor pieţelor agro-alimentare acoperite.
„Avem 250 de producători şi 200 de agenţi economici în piaţă, unde să se ducă? În spatele unor producători mai sunt încă trei, patru familii. Intrările şi ieşirile sunt separate, avem culoare distincte, am pus garduri de fier pe părţile laterale ale pieţei, am pus protecţie panouri plexiglas la fiecare tarabă şi avem dezinfectant peste tot. Nu am avut niciun caz pozitiv de COVID-19 şi nu considerăm că aici ar putea exista focare“, spun reprezentanţii Pieţei Obor.
Miercuri este cea mai aglomerată zi, dar, în medie, un client cumpără de 50 de lei din piaţă: fructe, legume, carne, ouă, lapte. La un trafic mediu de 10.000 de oameni, vânzările zilnice se ridică la 500.000 de lei şi cele lunare se ridică la 15 milioane de lei. Momentan, piaţa a rămas deschisă, pentru că primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, împreună cu patronul pieţei au găsit o cale să rămână deschisă.
În schimb, Piaţa Moghioroş, care era acoperită, a fost închisă ieri, 9 noiembrie. Acolo, merg în medie 4.500 de clienţi zilnic şi lasă circa 50 de lei. Dacă hotărârea liberalilor rămâne în picioare, pierderile din vânzările nerealizate vor fi de 6,75 de lei, potrivit datelor oferite de specialiştii din industria agro-alimentară pentru ZF.
„Este normal ce ni se întâmplă? La noi în comună, nu am avut niciun caz de persoane infectate cu virusul. Şi eu nu am auzit pe nimeni nici în piaţă. Nu este o soluţie să ne închidă. Noi acceptăm măsurile impuse, acum stăm în curent, cu geamurile deschise. Suntem buni doar să plătim taxe, că de ajutat, nimeni nu ne ajută. Vin, nu vin, eu îmi plătesc taraba şi dau 2.400 de lei pe lună. O legătură de ceapă e 1 leu, o legătură de pătrunjel e 1 leu, dar strângem leu pe leu să plătim taxele şi din ce ne mai rămâne, trăim“, spune Luminiţa Răducu, o producătoare de legume din judeţul Giurgiu, care vinde în Piaţa Obor.
Ea consideră că în supermaketuri este mult mai aglomerat. În plus, adaugă că familia soţului ei vine cu marfă în Piaţa Obor de peste 20 de ani, „de când era la modă să vii cu căruţa“, şi din generaţie în generaţie a făcut agricultură. „Acum unde să te duci? Să ne mute afară în cort să îngheţăm de frig e o soluţie?“
Unii clienţi, spune producătoarea, nu stau nici un sfert de oră în piaţă şi cu toate măsurile respectate, consideră că micul fermier este vitregit în situaţia dată. „Am vecini care nu mai au unde să vândă. Piaţa Sudului s-a închis şi mulţi duceau marfa acolo.“
Ministrul agriculturii, Adrian Nechita Oros, a scris pe pagina sa de Facebook că este convins că primarii responsabili şi administratorii de pieţe vor găsi soluţii ca toţi producătorii agricoli să poată în continuare să-şi vândă marfa în pieţe.
Producţia românească de fructe şi legume din 2019 a fost de 5 milioane de tone, potrivit datelor de la INS. Românii consumă anual 3,3 milioane de legume proaspete şi produse derivate din legume, 1,85 milioane de tone de cartofi şi peste 2 milioane de tone de fructe, iar cea mai mare parte din acestea sunt produse local.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe