Micii comercianţi cer ca magazinele de cartier să rămână deschise

  • Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) cer ca micile magazine să rămână deschise în această perioadă
  • Asociaţia susţine că micile magazine iau măsuri de dezinfecţie.
  • ANCMMR cere autorităţilor statului măsuri pentru susţinerea financiară a micilor magazine.
Urmărește
2746 afișări
Imaginea articolului Micii comercianţi cer ca magazinele de cartier să rămână deschise

Micii comercianţi cer autorităţilor ca magazinele de cartier să rămână deschise

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) solicită autorităţilor ca micile magazine să rămână deschise şi să nu le fie restricţionată activitatea, în contextul instituirii stării de urgenţă. ANCMMR cere şi măsuri de sprijin pentru comercianţii afectaţi de COVID-19.

ANCMMR a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care cere autorităţilor ca magazinele mici să rămână deschise, deoarece, în timpul pandemiei, magazinul de cartier este foarte important pentru ca oamenii să evite aglomeraţia.

„Micile magazine trebuie să rămână deschise! În condiţiile extinderii epidemiei, magazinul de proximitate devine tot mai important pentru a evita aglomerările din marile magazine şi pentru a reduce circulaţia persoanelor pe distanţe mari. Cetăţenii trebuie să aibă aproape punctele de aprovizionare cu alimente şi bunuri de strictă necesitate, iar comercianţii au nevoie de susţinerea statului, prin măsuri concrete, pentru a-si putea desfăşura activitatea”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele ANCMMR.

Acesta a mai spus că magazinele de cartier au luat măsuri de protecţie si igienizare a spaţiilor comerciale şi se depun eforturi pentru aprovizionare în ritm susţinut.

„Considerăm că Guvernul ar trebui să includă cheltuielile făcute în beneficiul salariaţilor, în scopul limitării pandemiei COVID-19, în categoria cheltuielilor sociale deductibile integral. Acelaşi regim se poate aplica şi cheltuielilor efectuate cu materialele consumabile şi serviciile aferente necesare pentru prevenirea răspândirii epidemiei, realizate în beneficiul clienţilor. Aceste cheltuieli substanţiale şi neprevăzute pot pune presiune pe activitatea economică a micilor comercianţi, deja serios afectată în contextul epidemiei. Nu trebuie să uităm că angajaţii cei mai expuşi infectării cu coronavirus după personalul medical, sunt cei din retail, şi în special casierii şi personalul de la vitrinele asistate care intră în contact zilnic cu mii de oameni”, a mai spus vicepreşedintele ANCMMR.

ANCMMR consideră că autorităţile statului trebuie să continue dialogul cu sectorul de retail şi toţi agenţii economici care vor fi afectaţi atât de efectele epidemiei, cât şi de restricţionarea unor drepturi fundamentale precum libertatea economică.

Între măsurile de sprijin cerute se numără amânarea plăţii contribuţiilor sociale (CAS, CASS si CAM), amânarea cu două luni a depunerii declaraţiilor fiscale sau rambursarea rapidă a TVA pot constitui un sprijin în această perioadă dificilă din punct de vedere social şi economic.

„În unele zone, activitatea zilnică ar putea avea de suferit prin reducerea sau întreruperea programului. În aceste condiţii, solicităm Guvernului să aibă în vedere scutirea de la plata impozitelor şi contribuţiilor aferente indemnizaţiei pentru angajaţii a căror activitate a fost limitată. În zonele afectate, ar trebui reduse chiar şi impozitele locale pentru a nu asista la creşterea poverii fiscale în contextul reducerii sau întreruperii activităţii, preîntâmpinând astfel falimentul unor agenţi economici”, a precizat Feliciu Paraschiv.

Printre alte măsuri solicitate de ANCMMR se numără: compensarea plăţilor concediilor medicale restante datorate de stat angajatorilor cu sumele datorate pentru CAS, CASS şi CAM; compensarea plăţilor concediilor medicale cu sumele datorate pentru CAS, CASS şi CAM în luna următoare înregistrării concediului medical; măsuri speciale pentru facilitarea aprovizionării constante cu mărfuri a magazinelor de proximitate; verificarea lanţului de preţuri producător-distribuitor-retailer pentru a diminua specula cu produsele a căror cerere creşte; sprijinul autorităţilor pentru dezinfecţia imediată a magazinelor intrate în carantină, pentru a reduce gravele pierderi financiare cauzate de perisabilităţi şi pentru a putea relua fluxul aprovizionării către clienţii din proximitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici