O altă staţiune de lux a ajuns bombă de Covid-19. Politicieni, oameni de afaceri şi vedete au fost infectate: ”Oamenii se scuipau literalmente unii pe alţii”

O nouă staţiune alpină, de lux, s-a transformat într-un focar de infecţie cu coronavirus, după cazul Ischgl din Tirol, Austria. Politicieni, oameni de afaceri şi staruri ucrainene au fost infectaţi cu coronavirus în timpul unei vacanţe în regiunea Haute-Savoie din Franţa.

Urmărește
9917 afișări
Imaginea articolului O altă staţiune de lux a ajuns bombă de Covid-19. Politicieni, oameni de afaceri şi vedete au fost infectate: ”Oamenii se scuipau literalmente unii pe alţii”

O altă staţiune de lux a ajuns bombă de Covid-19. Politicieni, oameni de afaceri şi vedete au fost infectate: ”Oamenii se scuipau literalmente unii pe alţii”

Un vânt de panică s-a abătut peste bogata elită ucraineană când a aflat că mai mulţi dintre membrii săi au fost infectaţi cu coronavirus într-unul dintre locurile sale preferate: staţiunea de schi franceză Courchevel, relatează Le Temps.

Politicieni, înalţi oficiali, oamenii de afaceri, starlete şi judecători au revenit din vacanţă aducând virusul cu ei. Un politician, Sergiy Chakhov, a transmis virusul colegilor săi creând astfel un „focar” în interiorul parlamentului şi dând naştere la paranoia la vârful statului.

Cazul a fost dezvăluit joi de săptămânalul Novoe Vremya. Jurnalista Kristina Berdynskykh a legat primele cazuri publice de Covid-19 ale personalităţilor de o anumită locaţie: Courchevel.

„Este o tradiţie în jurul datei de 8 martie, sărbătoarea femeilor la noi: ruşi înstăriţi şi ucraineni urmează să petreacă aceasta sarbatoare la Courchevel”, explică jurnalista. Este fascinant, îşi împart spaţiul şi timpul. Ruşii merg acolo între 1 şi 10 martie, iar ucrainenii din 7 până pe 15 martie. ”

Steaguri şi Dom Pérignon

Toată această mică lume este aşadar împreună între 7 şi 10 martie. „Aceste cercuri din Kiev şi Moscova se cunosc foarte bine, îşi petrec timpul în restaurante de lux şi pot petrece până la sfârşitul nopţii”, continuă Kristina Berdynskykh.

Locul preferat al ucrainenilor este o terasă în aer liber în partea de jos a pârtiilor, care are 900 vinuri in meniu. "Câteva dintre sursele mele cred această terasă aglomerată a fost un adevărat focar", comentează jurnalista.

În acelaşi timp circulă şi o altă versiune. Conform unei surse principale a anchetei, un oligarh ucrainean aflat în vacanţă în statiunea franceză, transmiterea virusului poate să se fi accelerat în noaptea de 8 martie într-un club populat în special de ruşi şi ucraineni deoarece acolo este singurul loc unde li se permite să danseze pe masă, cu steaguri în mână si bând sampanie Dom Pérignon direct din sticlă. „A fost plin ochi în acea seară, oamenii se scuipau literalmente unii pe alţii, am recomandat mai multor oameni să nu meargă”, a povestit Kristina Berdynskykh.

„Eu am zburat în Elveţia, apoi am luat o maşină spre Courchevel pentru un weekend romantic alături de soţia mea”, a declarat deputatul Sergiy Chakhov anchetatorului.

Înapoi la Kiev, îşi face treaba în parlament, strânge mâini, il salută pe noul premier şi apoi se îmbolnăveşte. " Chakhov a provocat contaminarea în lanţ prin infectarea altor doi deputaţi, iar aceştia din urmă au contaminat pe vecinii lor din parlament", notează Kristina Berdynskykh.

Un judecător al Curţii Comerciale din Kiev este internat. Funcţionarii administraţiilor regionale din Kharkiv (est) şi Zaporizhjia (sud-est) se îmbolnăvesc. O cântăreaţă pop este de acord să mărturisească, apoi renunţă: potrivit mai multor surse, soţul ei fondatorul celei mai mari reţele de săli de sport din Ucraina, e infectat cu coronavirus. Toţi au fost la Courchevel, unde a fost văzut şi Andriy Bogdan, care până în ianuarie a fost şeful administraţiei prezidenţiale.

Acesta din urmă este testat negativ pentru coronavirus şi comunică acest lucru pe reţelele de socializare. Parlamentul ucrainean cedează totuşi la paranoia, potrivit lui Kristina Berdynskykh. „Mulţi parlamentari sunt semi-izolaţi şi vor să fie testaţi”, a spus ea.

Jurnalista nu-şi poate crede ochilor când vede, într-o şedinţă specială din 30 martie, toţi deputaţii purtând măşti şi mănuşi. Mulţi petrecăreţi de la Courchevel sunt testaţi într-o clinică privată care confirmă 13 cazuri.

Directorul său, convins că a identificat „clusterul Courchevel”, a alertat autorităţile. La 30 martie, unitatea a fost percheziţionată de agenţii serviciilor secrete care suspectează că au ascuns cazuri Covid-19.

"Camere VIP"

Cum clinicilor private li s-a interzis tratarea pacienţilor cu Covid-19 un spital public din apropierea cartierului guvernamental se pregăteşte pentru aflux. Acesta e dotat cu "camere VIP", cu asistente medicale personale şi şoferi.

Site-ul de investigaţii Bihus.info a descoperit acest fapt si şeful statului a fost obligat să intervină. "Nu vor exista camere de lux pentru membrii Comitetului Central", spune Volodymyr Zelensky. ”Veti fi plasaţi în aceleaşi spitale pe care le-aţi construit în această ţară timp de trei decenii. Poate atunci veţi înţelege ce înseamnă să nu fiţi trataţi în Elveţia sau în Israel".

Începând cu săptămâna trecută graniţele ucrainene au fost închise. Potrivit unui specialist în boli infecţioase din Kiev contactat de Le Temps cifrele contaminarilor - 1000 de cazuri,  sunt „subevaluate dramatic, trebuie să le înmulţiţi cu 200 sau 300”.

Valul va lovi Ucraina la sfârşitul lunii aprilie. „Pacienţii de la Courchevel sunt norocoşi, sunt printre primele victime”, spune Kristina Berdynskykh.

„Miliardarii, politicienii şi judecătorii se vor confrunta cu starea dărăpănată a medicinei publice ucrainene în vreme ce până acum nu au pus niciodată piciorul într-un spital public. De data aceasta, nu au nicio ieşire ".

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici