- Home
- Coronavirus
- (06.05.2021, 16:05)
- Mihaela Chirca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reţeta vaccinului anti-COVID, la liber. SUA le cer producătorilor să renunţe la drepturile intelectuale
- Statele Unite vor ca producătorii de vaccin anti-COVID-19 să renunţe la drepturile intelectuale
- Alexandru Rafila spune că ţările dezvoltate pot susţine producţia de vaccin
- Renunţarea temporară la drepturile intelectuale reduce profitul marilor companii
- Noile firme producătoare ar putea să facă profit consistent fără investiţii mari
Urmărește
658 afișări
SUA CERE LIBER LA REŢETA VACCINULUI
Reţeta vaccinurilor anti-COVID ar putea să fie la liber. Statele Unite susţin ideea că firmele producătoare ar trebui să renunţe la drepturile intelectuale asupra serurilor. Organizaţia Mondială a Comerţului a cerut soluţii care să ajute şi locuitorii din statele sărace.
Chiar dacă nu au resurse pentru a dezvolta un vaccin nou, Alexandru Rafila spune că statele în curs de dezvoltare pot susţine producţia: „Ţări cum sunt India şi Africa de Sud, care chiar dacă în accepţiunea unora sunt ţări mai puţin dezvoltate, au o industrie farmaceutică foarte puternică. India în mod special este unul din cei mai mari producători la nivel mondial de vaccinuri.”
O astfel de politică nu ar aduce doar beneficii, ci şi riscuri. Economistul Radu Muşetescu spune că noii producători ar putea să nu respecte reţeta vaccinului şi astfel să scadă calitatea şi eficienţa serului.
„Eu, din câte estimez, dacă asemenea patente vor fi accesibile producătorilor chinezi, ei le vor folosi în alte direcţii, în dezvoltarea de alte soluţii medicale sau tehnologii medicale, biomedicale, în măsura în care vor ţine foarte probabil să îşi dezvolte şi să alimenteze piaţa mondială cu propriile vaccinuri anti-COVID”, afirmă Radu Muşetescu.
Renunţarea la patente, chiar şi temporar, înseamnă o ofertă mai mare, implicit preţuri mici şi profit redus pentru comapaniile care au dezvoltat vaccinurile. În acest timp, ţări precum China, Rusia, Brazilia, Africa de Sud sau India ar obţine cu titlu gratuit acces la tehnologii medicale foarte valoroase.
„Dacă nu intri în logica afacerilor, dacă nu respecţi această logică a afacerilor pe care au avut-o în vedere producătorii actuali de vaccinuri, stimulentele pe viitor ca asemnea companii, în condiţii de criză, să aloce reusurse masive pentru dezvoltarea rapidă de soluţii medicale ar fi scăzută”, adaugă economistul Radu Muşetescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe