Stăpânii animalelor de companie, care au COVID-19, ar trebui să stea departe de câinii şi pisicile lor - STUDIU

  • Stăpânii pisicilor sau câinilor care au COVID-19 ar trebui să evite animalele de companie în perioada în care sunt infectaţi, au spus experţii.
  • Potrivit unui studiu recent, animalele domestice cu risc de infectare ar putea acţiona ca „rezervor” pentru virus şi îl pot retransmite la oameni.
  • Oamenii de ştiinţă din Olanda au descoperit că pisicile şi câinii de companie care stau în casă cu stăpânii bonavi de COVID-19 sunt şi ei infectaţi.
Urmărește
3186 afișări
Imaginea articolului Stăpânii animalelor de companie, care au COVID-19, ar trebui să stea departe de câinii şi pisicile lor - STUDIU

Stăpânii animalelor de companie, care au COVID-19, ar trebui să stea departe de câinii şi pisicile lor - STUDIU

Cercetătorii spun că există un risc mare ca animalele domestice să poată acţiona ca „rezervor” pentru coronavirus şi să îl retransmită oamenilor.

Dr. Els Broens, de la Universitatea Utrecht, a spus: „Dacă aveţi COVID-19, ar trebui să evitaţi contactul cu pisica sau câinele, aşa cum aţi face cu alte persoane. Principala preocupare, totuşi, nu este sănătatea animalelor,  care fie nu prezentau simptome sau aveau  simptome uşoare după infectare, ci riscul ca animalele de companie să poată acţiona ca rezervor al virusului şi să îl retransmită oamenilor”.

Broens şi colegii săi au analizat rezultatele testului PCR la 156 de câini şi 154 de pisici din 196 de gospodării. Şase pisici şi şapte câini (4,2%) au avut teste PCR pozitive, iar 31 de pisici şi 23 de câini (17,4%) au fost testaţi pozitiv pentru anticorpi, potrivit The Guardian.

Opt pisici şi câini care locuiau în aceleaşi case cu animale de companie infectate au fost, de asemenea, testaţi pentru a doua oară pentru a verifica transmiterea virusului în rândul animalelor de companie. Niciunul dintre animale nu a fost testat pozitiv, sugerând că virusul nu a fost transmis între animalele care trăiesc în contact strâns unul cu celălalt.

Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că descoperirile lor arată că virusul este prezent la animalele de companie ale persoanelor care au avut boala.

Dorothee Bienzle, profesor de patologie veterinară la Universitatea din Guelph din Canada, care a prezentat concluziile, a declarat: „Dacă cineva are COVID-19 există o şansă surprinzător de mare să o transmită animalului de companie. Pisicile, în special cele care dorm pe patul proprietarului, par a fi deosebit de vulnerabile. Deci, dacă aveţi Covid-19, vă sfătuiesc să vă păstraţi distanţa faţă de animalul de companie”.

„Deşi dovezile că animalele de companie pot transmite virusul către alte animale de companie sunt limitate, nu pot fi excluse. În mod similar, deşi nu s-a demonstrat că animalele de companie transmit virusul înapoi oamenilor, posibilitatea nu poate fi exclusă complet”, a completat aceasta.

Cercetarea condusă de Dr. Els Broens a fost prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID), dar nu a fost încă publicată într-un jurnal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici