Tratamentul pentru Covid-19 la domiciliu, neschimbat de trei luni

Urmărește
18086 afișări
Imaginea articolului Tratamentul pentru Covid-19 la domiciliu, neschimbat de trei luni

FOTO: Profimedia

Internăm pe toată lumea, asta a fost strategia guvernanţilor noştri când a izbucnit epidemia. Spuneau că este o boală imprevizibilă, care trebuie atent monitorizată de medici, chiar şi pentru asimptomatici. Iar protocolul de tratament prevedea administrarea de antivirale încă de la apariţia simtomelor uşoare. Află că protocolul de tratament nu s-a schimbat, este valabil doar pentru cei care sunt în spital. Dar cei mai mulţi bolnavi sunt acasă acum şi primesc de la medicii de familie recomandări pentru tratament simptomatic. Asta înseamnă medicamente care să le scadă febra, de exemplu şi, uneori, vitamine. Merg la spital doar când se agravează boala, dar ştii şi tu, locurile în spital sunt din ce în ce mai puţine. Peste 12.000 de bolnavi de Covid-19 sunt în spitale. Infecţionistul Adrian Marinescu îţi spune cum ar putea scădea presiunea asupra spitalelor. 

„Ar fi util ca, pe lângă tratamentul simptomatic, antiinflamator, să existe şi tratament antiviral. Asta ar înseamna ca medicii de familie să poată să prescrie şi medicamentul să existe în farmacii. Lucrurile ar trebui schimbate la nivel oragnizatoric”, consideră Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Medicamentul vedetă în primele luni ale pandemiei a fost hidroxiclorochina. L-au primit şi bolnavii de la noi, la fel ca şi un alt antiviral, folosit şi pentru tratamentul HIV, kaletra. Studiile au arătat că nu merg aşa cum sperau medicii în infecţia SARS Cov-2. Dar sunt antivirale care au rezultate bune şi care ar putea fi administrate şi la domiciliu. 

„Putem, vorbi, de exemplu, de favipiravir. Ar fi o variantă bună, noi o folosim în spital, uşor de administrat. Ar mai fi arbidolul. Aici ar fi o discuţie, pentru că nu are reglemmentări clare la nivelul Uniunii Europene. E clar eficient, noi l-am folosit, dar trebuie văzut care este cadrul legal astfel încât el să poată fi folosit în farmacie”, spune el.

Arbidolul este un antiviral produs de ruşi, care nu este autorizat în Uniunea Europeană, dar uite, are efecte bune şi Nelu Tătaru spune că este evaluat de Agenţia Europeană a medicamentului. 

„Comisia de Boli Infecţioase, împreună cu cea de terapie intensivă sunt cele care fac protocolul adaptat la un moment dat pe o evoluţie, pe experiment clinic, pe studiu clinic care ne arată beneficiile. În condiţiile în care consideră că acest beneficiu este şi poate fi folosit la nivelul UE va apărea şi în protocol”, spune ministrul Sănătăţii şi candidatul PNL Nelu Tătaru.

Protocolul nostru de tratament este neschimbat de trei luni. Ultima variantă a fost transmisă a fost atunci când aveam în jur de 800 de cazuri pe zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici