- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.02.2019, 17:12)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat
Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat de statele membre UE, arată un comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale remis MEDIAFAX.
Urmărește
198 afișări
Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat
România încearcă să deblocheze unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuţie la nivel european, cel care priveşte Directiva Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, acordul politic obţinut de România, aflată la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cu Parlamentul European a fost validat miercuri de statele membre UE, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER).
"Susţinerea acordată de Statele Membre UE demonstrează faptul că România a reuşit să obţină un compromis echitabil, care va permite modernizarea cadrului legislativ actual în materie de drept de autor, în linie cu evoluţiile digitale. Directiva va avea un impact major atât pentru creatori, ale căror drepturi trebuie să fie pe deplin respectate, cât şi pentru cetăţenii europeni, care trebuie să profite de beneficiile aduse de Piaţa Unică Digitală. Am obţinut astăzi un succes şi vă asigur că, în continuare, va rămâne o prioritate pentru Preşedinţia României să depunem toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii Europene", spune Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărţite în trei categorii. În primul rând, este vorba despre adaptarea excepţiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital şi la cel transfrontalier, astfel încât directiva introduce excepţii obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text şi de date, al activităţilor didactice online şi al conservării şi difuzării online a patrimoniului cultural. În al doilea rând, este vizată îmbunătăţirea practicilor de acordare a licenţelor pentru a se asigura un acces mai larg la conţinut. Astfel, directiva prevede norme armonizate care ar facilita exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial), emiterea de licenţe colective cu efecte extinse şi obţinerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere. În cel de-al treilea rând, se are în vedere realizarea unei pieţe funcţionale a drepturilor de autor, directiva introducând un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce priveşte utilizarea digitală a publicaţiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicaţiile de presă în cauză vor avea dreptul la o cotă din veniturile obţinute de editorii de presă rezultate din acest nou drept.
În ceea ce priveşte platformele de partajare de conţinut online, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcţionează. Aceste platforme trebuie în principiu să obţină o licenţă pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite condiţii prevăzute în directivă.
Potrivit oficialilor români, directiva consacră dreptul autorilor şi al artiştilor interpreţi sau executanţi la o remuneraţie corespunzătoare şi proporţională în momentul acordării de licenţe sau al transferării drepturilor lor, introduce o obligaţie de transparenţă în ceea ce priveşte exploatarea operelor licenţiate şi un mecanism de ajustare a remuneraţiilor, precum şi un mecanism de soluţionare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluşi de la aceste norme, se arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe