- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.02.2019, 17:12)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat
Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat de statele membre UE, arată un comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale remis MEDIAFAX.
Urmărește
198 afișări
Acordul obţinut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală a fost validat
România încearcă să deblocheze unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuţie la nivel european, cel care priveşte Directiva Dreptului de autor în Piaţa Unică Digitală. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, acordul politic obţinut de România, aflată la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cu Parlamentul European a fost validat miercuri de statele membre UE, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER).
"Susţinerea acordată de Statele Membre UE demonstrează faptul că România a reuşit să obţină un compromis echitabil, care va permite modernizarea cadrului legislativ actual în materie de drept de autor, în linie cu evoluţiile digitale. Directiva va avea un impact major atât pentru creatori, ale căror drepturi trebuie să fie pe deplin respectate, cât şi pentru cetăţenii europeni, care trebuie să profite de beneficiile aduse de Piaţa Unică Digitală. Am obţinut astăzi un succes şi vă asigur că, în continuare, va rămâne o prioritate pentru Preşedinţia României să depunem toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii Europene", spune Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărţite în trei categorii. În primul rând, este vorba despre adaptarea excepţiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital şi la cel transfrontalier, astfel încât directiva introduce excepţii obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text şi de date, al activităţilor didactice online şi al conservării şi difuzării online a patrimoniului cultural. În al doilea rând, este vizată îmbunătăţirea practicilor de acordare a licenţelor pentru a se asigura un acces mai larg la conţinut. Astfel, directiva prevede norme armonizate care ar facilita exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial), emiterea de licenţe colective cu efecte extinse şi obţinerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere. În cel de-al treilea rând, se are în vedere realizarea unei pieţe funcţionale a drepturilor de autor, directiva introducând un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce priveşte utilizarea digitală a publicaţiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicaţiile de presă în cauză vor avea dreptul la o cotă din veniturile obţinute de editorii de presă rezultate din acest nou drept.
În ceea ce priveşte platformele de partajare de conţinut online, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcţionează. Aceste platforme trebuie în principiu să obţină o licenţă pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite anumite condiţii prevăzute în directivă.
Potrivit oficialilor români, directiva consacră dreptul autorilor şi al artiştilor interpreţi sau executanţi la o remuneraţie corespunzătoare şi proporţională în momentul acordării de licenţe sau al transferării drepturilor lor, introduce o obligaţie de transparenţă în ceea ce priveşte exploatarea operelor licenţiate şi un mecanism de ajustare a remuneraţiilor, precum şi un mecanism de soluţionare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluşi de la aceste norme, se arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe