ALERTĂ INTERNAŢIONALĂ pentru găsirea statuetei surorii faraonului Tutankhamon, furată din Egipt. Cum arată muzeul devastat de hoţi - FOTO

Egiptul a emis o alertă internaţională pentru găsirea unei statuete ce o prezintă pe una dintre surorile faraonului Tutankhamon, un artefact din secolul al XIV-lea î.e.n. care s-a aflat printre cele circa o mie de opere de artă furate în august din Muzeul din Mallawi.

Urmărește
1088 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ INTERNAŢIONALĂ pentru găsirea statuetei surorii faraonului Tutankhamon, furată din Egipt. Cum arată muzeul devastat de hoţi - FOTO

ALERTĂ INTERNAŢIONALĂ pentru găsirea statuetei surorii faraonului Tutankhamon, furată din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Începând cu data de 15 august, timp de câteva zile, protestatarii loiali fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi au doborât poarta muzeului, au atacat gărzile şi au jefuit muzeul, conform site-ului ahramonline, informează huffingtonpost.com.

Statueta egipteană, cunoscută şi ca "una dintre fiicele faraonului Akenathon", o prezintă pe una dintre surorile lui Tutankhamon, fiind probabil unul dintre cele mai importante artefacte furate din muzeul situat în oraşul Minya. Protestatarii au desfigurat şi au distrus piese din muzeu care nu puteau fi transportate.

Cu toate că peste 600 dintre obiectele expuse la Muzeul din Mallawi au fost recuperate de poliţie, alte câteva sute - inclusiv statuta surorii lui Tutankhamon - sunt încă pierdute, motiv pentru care Egiptul a emis o alertă internaţională, cerând ajutorul UNESCO şi al Interpolului pentru găsirea acestora.

Egiptologul Monica Hanna a declarat pentru publicaţia The Telegraph că a stat de vorbă cu unii dintre autorii jafului, la câteva zile după distrugerea muzeului. "Guvernul îşi distruge poporul, prin urmare noi am distrus muzeul pentru că aparţine guvernului", i-ar fi răspuns aceştia.

Monica Hanna suspectează că furia mulţimii nu ar fi decât un paravan pentru dispariţia "fiicei faraonului Akenathon". Artefactele din perioada domniei lui Akenathon au o valoare inestimabilă pe piaţa neagră a comerţului cu obiecte de artă, iar egiptologul a declarat că s-ar putea ca jefuirea muzeului să nu fi fost decât un pretext pentru furtul statuetei şi a altor artefacte de valoare.

"Cred că autorii jafului ştiau pe ce au pus mâna", a mai spus Monica Hanna, care a denunţat vandalizarea siturilor arheologice din Egipt în urma evenimentelor politice din ultimii ani.

Tutankhamon a devenit faraon la vârsta de 10 ani, în 1333 î.e.n., şi a domnit timp de nouă ani, până la moartea sa. A făcut parte din dinastia a 18-a, care a domnit în perioada Noului Regat din istoria Egiptului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici