- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.06.2012, 00:00)
- Departamentul Eveniment , Lucia Efrim - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alianţa pentru o Românie Curată reclamă neconstituţionalitatea trecerii ICR la Senat
Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) i-a solicitat, luni, Avocatului Poporului (AP) să demareze de urgenţă procedurile pentru contestarea la Curtea Constituţională a OUG 27/2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului.
Urmărește
78 afișări
Alianţa pentru o Românie Curată reclamă neconstituţionalitatea trecerii ICR la Senat (Imagine: Shutterstock)
ARC consideră neconstituţională hotărârea guvernamentală privind unele măsuri în domeniul cultural, publicată în Monitorul Oficial 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Român trece în subordinea Parlamentului.
Pe de altă parte, revista Pavilion şi Bucharest Biennale - Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti, prin semnăturile lui Eugen Rădescu şi Răzvan Ion, arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului că îşi "manifestă indignarea şi consternarea faţă de adoptarea OUG 27/2012 prin care are loc trecerea, deloc lăudabilă, a Institutului Cultural Român de sub patronajul Preşedinţiei, sub cel al Senatului României". "Argumentaţiile acestei decizii, de depolitizare a ICR, sunt puerile şi ridicole în contextul în care Institutul Cultural Român este singura instituţie românească care a reuşit promovarea valorilor autentice ale culturii româneşti în străinătate, neţinând cont de niciun criteriu sau argument politic. Decizia Guvernului condus de dumneavoastră afectează nu numai activitatea ICR, dar întreg spectrul artistic şi cultural românesc are de suferit, forţând actorii scenei culturale să devină slugile unui sistem politic imatur, bolnav, corupt şi îndreptat spre folosul propriu. Este evident că decizia de schimbare a statutului ICR este o decizie politică dar, vă rugăm, domnule prim-ministru, ţineţi aceste jocuri murdare doar pentru scena politică din care faceţi parte", arată semnatarii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Totodată, sursa citată susţine că semnătura ministrului Culturii, Mircea Diaconu, ataşată acestei OUG arată destul de clar poziţia şi direcţia spre care va merge acest minister sub conducerea acestuia, "demonstrând că se apelează la răzbunari politice, nepotisme, favoritism, alocare discreţionară a banilor şi resurselor dar, cu părere de rău vă anunţăm, că de data aceasta nu vor mai sta cu mâinile în buzunare asteptând o schimbare, ci vor proceda chiar noi la ea, prin toate măsurile legale posibile, începând cu contestatrea în justiţie şi terminând cu apelul la Curtea Costituţională".
Guvernul a decis, miercuri, 13 iunie, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".
Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a Institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.
Conducerea operativă a Institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.
Ordonanţa Guvernului stabileşte că funcţia de vicepreşedinte al Institutului este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fără însă nicio referire din acest punct de vedere la preşedintele instituţiei.
Institutul este condus în prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de preşedinte, şi de Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din postura de vicepreşedinţi.
Până în prezent, Institutul Cultural Român a funcţionat sub autoritatea preşedintelui României, care este şi preşedintele de onoare al Institutului.
Un protest spontan pentru susţinerea Institutului Cultural Român şi împotriva ordonanţei Guvernului a avut loc, sâmbătă seara, pe strada Arthur Verona din Bucureşti, Pe de altă parte, la iniţiativa Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate, susţinătorii Institutului Cultural Român şi protestatarii de pe strada Arthur Verona au anunat că se vor organiza în "Mişcarea Papioanelor".
Astfel, protestatarii cu papion s-au întâlnit luni, între orele 19:00 - 19:30, pe trotuarul din faţa sediului Institutului Cultural Român din Bucureşti, cerând retragerea ordonanţei de urgenţă, respectarea mandatului actualei conduceri ICR (până în ianuarie 2013), menţinerea unei conduceri a Institutului Cultural Român din rândul intelectualilor, promovarea şi finanţarea proiectelor pe criterii de profesionalism şi fără intervenţii şi decizii politice, respectarea oamenilor de cultură în spaţiul public românesc.
Citeşte şi:
Protest faţă de decizia trecerii ICR sub autoritatea Senatului: Câteva sute de oameni au participat la "Mişcarea papioanelor" - FOTO
Patapievici a declarat, joi, 14 iunie, că el crede că soarta acestei instituţii este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.
El a arătat că ordonanţa Guvernului nu urmăreşte depolitizarea, ci chiar politizarea Institutului Cultural Român.
Mandatul lui Patapievici expiră în 23 ianuarie 2013.
Luni, premierul Victor Ponta, aflat în Austria, a avut o discuţie amicală cu directorul Institutului Cultural Român din Viena, Carmen Bendowski, aflată la Forumul economic România-Austria, pe care a întrebat-o de ce protestează şeful ICR şi a spus, zâmbind, că el nu vrea să îl schimbe pe Patapievici.
Guvernul condus de Ponta a emis hotărârea privind ICR, iar schimbarea conducerii este atributul Senatului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe