- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.04.2009, 15:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AMP: Summitul NATO, evenimentul cu cele mai grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare în 2008
Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat, joi, într-o conferinţă de presă, Raportul privind libertatea presei în România în 2008, apreciind că summitul NATO a fost evenimentul la care s-au înregistrat cele mai grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare.
Urmărește
42 afișări
Summitul NATO, evenimentul cu cele mai grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare (Imagine: Mediafax Foto)
De asemenea, raportul spune că media trebuie să acţioneze cu prudenţă atunci când transmite informaţii oferite de autorităţi, mai ales atunci când sursa acestora sunt serviciile secrete.
Raportul indică faptul că există un ridicat potenţial de manipulare a opiniei publice în informaţiile provenind din acest tip de surse, iar presa are obligaţia de a nu fi părtaşă unor acte de dezinformare şi manipulare.
Astfel, în viziunea AMP tot ceea ce comunică Guvernul, instituţiile statului sau politicienii, mai ales în preajma unor evenimente extraordinare, trebuie tratat cu maximă prudenţă până la trecerea informaţiilor prin filtre de verificare şi interpretare de către ziarişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La capitolul "Procese", AMP susţine că daunele morale şi despăgubirile materiale pot inhiba exercitarea dreptului la liberă exprimare atunci când cuantumul acestora este exagerat de mare sau disproporţionat faţă de fapta comisă.
În acest sens, AMP recomandă ca politicienii şi reprezentanţii autorităţilor să dea dovadă de un grad mai mare de toleranţă la criticile pe care le primesc din partea presei, activitatea acestora fiind de maxim interes public, iar înalţii oficiali ai statului ar trebui să se abţină de la a acţiona în instanţă jurnalişti, ei având la îndemână alte mijloace pentru a contracara informaţiile defăimătoare la adresa lor.
Secţiunea "Conflicte de muncă" arată că jurnaliştii care atacă în instanţă măsurile abuzive şi ilegale ale angajatorilor au câştig de cauză, în majoritatea cazurilor, dar şi că unele conflicte de muncă au repercusiuni asupra conţinutului editorial, în timp ce criza economică începe să afecteze puternic salariaţii din media.
De asemenea, AMP susţine că la televiziunea publică încă se utilizează tertipuri organizatorice cu scopul evident de a hărţui angajaţii incomozi. Astfel, AMP recomandă jurnaliştilor atenţie la semnarea contractului de drepturi de autor.
De asemenea, raportul susţine că rezolvarea unor conflicte de muncă nu trebuie să afecteze dreptul la informare al cetăţeanului, iar ziariştii nu trebuie să accepte acele contracte de muncă ce conţin clauze ce contravin Contractului Colectiv de Muncă, în timp ce angajatorii nu ar trebui să încerce să le impună, pentru că sunt ilegale.
Capitolul "Etică şi autoreglementare" arată că, în 2008, s-a remarcat o degradare fără precedent a actului jurnalistic, prin desconsiderarea normelor etice şi profesionale elementare, dar şi faptul că goana după audienţă a fost transformată în criteriul absolut de valorizare a actului jurnalistic.
Raportul AMP face precizări şi în ceea ce priveşte piaţa media şi de publicitate a anului 2008. Anul trecut, a continuat procesul de tabloidizare a informaţiei transmise pe toate canalele (print, tv, radio şi online), în timp ce audienţele tv au scăzut, iar sectorul online a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare.
Potrivit raportului, în 2008, piaţa de media nu a suferit transformări spectaculoase faţă de anii precedenţi, însă AMP constată că aceasta a continuat să crească. Criza economică şi-a făcut simţit efectul: în ultimele luni ale lui 2008 şi primele luni ale lui 2009, s-a înregistrat o reducere a bugetelor de publicitate, unele publicaţii au fost închise, s-au operat reduceri de personal sau/şi salariale.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe