Andreea Esca şi Lucian Mândruţă şi-au povestit experienţele de la TV SOTI, după 20 de ani

Andreea Esca, Lucian Mândruţă, Andreea Berecleanu, Răzvan Dumitrescu, Denisa Ticu şi Cristina Liberis s-au numărat printre foştii angajaţi ai postului TV SOTI, prima televiziune independentă din România după 1989, care şi-au povestit experienţele la 20 de ani după lansarea postului.

Urmărește
1100 afișări
Imaginea articolului Andreea Esca şi Lucian Mândruţă şi-au povestit experienţele de la TV SOTI, după 20 de ani

Andreea Esca (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Alături de foştii prezentatori ai postului, la conferinţa de presă organizată cu ocazia aniversării, sâmbătă, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, a fost şi realizatoarea Marilena Rotaru, care a luat prima cuvântul, povestind cum a apărut TV SOTI şi cum a descoperit actuale vedete de televiziune ca Andreea Esca şi Răzvan Dumitrescu, angajându-i la post.

"Nu eram pregătiţi, în România nu existaseră şcoli de televiziune (...). Indiferent de ce a urmat şi cât de tare se apăsa pe pedala cenzurii, după ce noi n-am mai fost la SOTI, bucuria mea este foarte mare când văd aceste figuri la posturile TV din România", a spus Rotaru.

Andreea Esca şi Răzvan Dumitrescu au prezentat împreună ştirile în prima lor seară la TV SOTI, după ce au dat o probă de sunet în aceeaşi zi.

Esca a povestit că s-a dus să se angajeze la TV SOTI "dintr-o pură întâmplare". "În sufletul meu era o mare frică", şi-a amintit ea, povestind că a dat proba de sunet citind de pe un ziar. După probă, Rotaru a întrebat-o dacă poate rămâne să prezinte ştirile din seara aceea. "Am sunat-o pe mama şi i-am zis: 'Vezi că rămân aici să prezint ştirile'", a mai povestit ea.

"Perioada aceea m-a făcut să nu-mi mai fie frică de nimic. (...) Este foarte greu în această profesie să rezişti 20 de ani", a spus Esca despre experienţa ei la TV SOTI. "Am trăit nişte vremuri extraordinare, am legat nişte prietenii pe viaţă, am avut posibilitatea să beneficiem de nişte burse extraordinare", a mai spus ea, amintind de bursa la CNN de care a beneficiat, ca şi Lucian Mândruţă.

Esca şi-a amintit şi de cum decupa ştirile de agenţie, trimise prin fax, şi scria cu pixul pentru textul tipărit pentru a face modificările necesare, şi cum mergea cu colegii într-o Dacie 1300, îngrămădiţi, spre casă, "şi cu un brad de Crăciun deasupra".

Răzvan Dumitrescu a mers la interviu pentru un post de inginer de sunet, însă Marilena Rotaru i-a propus să dea o probă ca prezentator, în urma căreia a rămas să prezinte ştirile de seară cu Andreea Esca.

"A fost o perioadă foarte romantică. Nu ştiu ce ne ţinea în priză. Ne plăcea atât de mult, încât nu exista pentru noi oboseală", a spus Dumitrescu, amintind că transmisiunea TV SOTI începea după miezul nopţii, pe canalul 2 al Televiziunii Române. "Nici măcar nu ne vedea întreaga ţară (...) Noi chiar am luat-o de jos, cu antrenament, n-am sărit peste etape", a mai spus Răzvan Dumitrescu.

Denisa Ticu a povestit că pe 2 ianuarie 1992 a văzut-o la TV SOTI pe Andreea Esca prezentând ştirile şi a sunat a doua zi la post să întrebe cum poate da o probă. Prezentându-se pentru probă, Ticu, care lucra într-o firmă de contabilitate, a văzut că era o coadă imensă, "o grămadă de fete care păreau mai pregătite" decât ea. După ce a plâns înainte de probă, a citit un text despre o fermă din Kentuky, care a făcut-o să zâmbească, a fost angajată.

"A fost poate cea mai bună decizie din viaţa mea. Nu mă văd făcând altceva nici în următorii ani. (...) Nu regret nicio secundă", a povestit Ticu despre perioada care a urmat.

Lucian Mândruţă a spus că povestea sa cu presa a început pe 24 decembrie 1989, când era student la Construcţii, şi a făcut prima revistă din facultate. A intrat apoi în Liga Studenţilor şi s-a ocupat "numai de asta", cunoscând-o la o conferinţă de presă pe Amelia Neacşu, angajată la TV SOTI, care i-a spus că s-a îmbolnăvit un prezentator şi au nevoie de un nou angajat. A primit un sacou la faţa locului, n-a fost plătit în primele trei luni, dar "era ok" pentru că lucra şi ca paznic de noapte la uzinele "23 August", a povestit Mândruţă.

"M-am dus la SOTI să schimb lumea, lumea m-a schimbat pe mine", a spus Mândruţă, apreciind însă că "SOTI se face în continuare" în casele românilor care îşi fac bloguri sau scriu pe Facebook.

Andreea Berecleau a împlinit 19 ani lucrând la TV SOTI. "Cred că SOTI m-a ales pe mine. (...) Noi de aici nu am făcut jurnalism, nu am plecat cu gândul ăsta. (...) Meseria asta ne-a ales pe noi", a spus Berecleanu, amintind că la un moment dat reporterii postului făceau câte 5 - 6 reportaje pe zi, iar seara aveau şi prezentare, dar nu se plângeau.

Cristina Liberis era profesoară de engleză, în 1993, când s-a dus să se angajeze la TV SOTI şi a fost acceptată după un test scris, cu 90 de întrebări, şi o probă orală. "Eram total dezorientată de ce se întîmpla acolo", a spus Liberis, precizând că a fost marcată de răutatea unei colege, cu care trebuia să meargă ca dublură la o filmare, iar aceasta a plecat fără ea. "Mi-am zis: 'Nu vei face faţă unei astfel de lumi'. (...)Nu mai era perioada de romantism. (...) Cine a avut curaj şi tărie a rămas", a spus Liberis.

"Momentul SOTI" a fost însă unul "frumos, alături de nişte oameni frumoşi, unii dintre ei". Liberis, care a plecat în 1994 la radio, şi-a dorit atunci să meargă să relateze "de undeva de unde cad bombe".

Amelia Neacşu, angajată la TV SOTI în studenţie şi care lucrează în prezent la serviciul de presă audiovizual la Parlamentul European, a fost de asemenea prezentă la conferinţă."Indiferent unde lucrăm în ziua de astăzi, am deschis drumul pentru o presă diferită", a spus aceasta.

"Cu toată criza de oameni de la început, n-am acceptat pe oricine", a mai spus Marilena Rotaru. "Trebuie să ai o mare pasiune pentru meseria asta, (...) toată lumea a plâns în meseria asta, trebuie să poţi să calci peste multe lucruri. Şi nu se face decât la tinereţe - directul, transmisiile cer un efort foarte mare", a mai spus Rotaru.

Pe 9 decembrie 1991 îşi începea emisia prima televiziune independentă din Europa de Est, din perioada postcomunistă. Apariţia SOTI (Societatea pentru Organizarea unei Televiziuni Independente) a constituit un moment de referinţă pentru evoluţia postdecembristă a mass-media în România. Cu toate problemele, inerente oricărui început, dar născut în Piaţa Universităţii - 1990 din credinţa românilor în libertate şi democraţie, SOTI a fost menţionată în rapoartele speciale ale Consiliului Europei (1991-1993) ca un reper al evoluţiei democraţiei în România şi sprijinită de Administraţia SUA prin intermediul International Media Fund. Presa internaţională a relatat cu entuziasm apariţia acestui post. În urma unui articol din decembrie 1991, din Le Monde, s-a constituit chiar şi un grup de sprijin SOTI - France. În proiectul TV SOTI s-au implicat nume consacrate ale vremii (regizori, profesori universitari, tehnicieni şi ingineri TVR, redactori, actori, ziarişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi organizaţiilor civice), precum şi tineri studenţi aflaţi la începutul carierei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici