Cartea "Copilăria lui Isus", de J.M. Coetzee, a apărut la Editura Humanitas

Romanul "Copilăria lui Isus", de J.M. Coetzee, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2003, a apărut la Editura Humanitas, în traducerea Irinei Horea, informează site-ul editurii, humanitas.ro.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Cartea "Copilăria lui Isus", de J.M. Coetzee, a apărut la Editura Humanitas

Cartea "Copilăria lui Isus", de J.M. Coetzee, a apărut la Editura Humanitas (Imagine: Shutterstock)

După ce sosesc din lagărul de refugiaţi în Novilla - un oraş dintr-o ţară nenumită în care se vorbeşte spaniola şi unde nu se poate ajunge decât peste mare, cu vaporul -, un bărbat între două vârste şi un copil de vreo cinci ani sunt primiţi într-un centru de relocare. Nu se ştie de unde vin ori motivul pentru care au părăsit "lumea veche", deoarece amintirile li s-au şters din memorie, iar numele lor, Simón şi David, le-au fost date în lagărul de pe ţărm. În timpul călătoriei, David a pierdut scrisoarea pe care o purta prinsă la gât şi care lămurea identitatea lui şi a mamei sale.

Simón, aflat din întâmplare pe acelaşi vapor cu băiatul, s-a hotărât să-l protejeze şi să-l ajute să îşi găsească mama în noua ţară. Dar mai întâi trebuie să îşi croiască un rost, să muncească - pentru băiat şi pentru sine - într-o societate austeră, redusă la strictul necesar şi sufocată de birocraţie, în care toţi oamenii sunt refugiaţi, fără trecut, fără amintiri şi fără vreo şansă de evadare.

"Sperasem ca volumul să apară cu o copertă goală şi o pagină de titlu goală, pentru ca abia după lectura ultimei pagini cititorul să dea peste titlu, «Copilăria lui Isus». Dar în industria editorială, după cum se prezintă la ora actuală, aşa ceva nu este permis", a spus scriitorul de origine sud-africană J.M. Coetzee.

John Maxwell Coetzee s-a născut pe 9 februarie 1940 la Cape Town, în Africa de Sud. Îşi încheie strălucit studiile de literatură engleză şi matematică la University of Cape Town în 1961, apoi se mută în Anglia, unde lucrează ca programator. Îşi ia doctoratul cu o analiză stilistică pe calculator a operelor lui Samuel Beckett la Universitatea din Austin, Texas, ţine cursuri de literatură la Universitatea de stat din New York, până în 1971, apoi la Universitatea din Cape Town, până în 2002.

Debutează cu romanul "Dusklands" (1974), urmat de "In the Heart of the Country" (1977) şi "Aşteptându-i pe barbari" ("Waiting for the Barbarians", 1980; Humanitas, 2005), care îi aduce James Tait Black Memorial Prize. Publică apoi "Viaţa şi vremurile lui Michael K" ("Life & Times of Michael K", 1983; Humanitas Fiction, 2009), distins cu Booker Prize şi Prix Femina Étranger, "Foe" (1986 - Jerusalem Prize, 1987), "Epoca de fier" ("The Age of Iron", 1990 - Sunday Express Book of the Year; Humanitas Fiction, 2010) şi "Maestrul din Petersburg" ("The Master of Petersburg", 1994 - Irish Times International Fiction Prize, 1995; Humanitas Fiction, 2008).

Romanele "Copilărie" ("Boyhood", 1997 - Humanitas Fiction, 2010) şi "Tinereţe" ("Youth", 2002 - Humanitas Fiction, 2011) fac parte din ciclul autobiografic "Scene de viaţă provincială" ("Scenes from Provincial Life"). Militant pentru drepturile animalelor, Coetzee publică în 1999 volumul "The Lives of Animals".

Romanul "Dezonoare" ("Disgrace", 1999; Humanitas Fiction, 2011) îi aduce un nou Booker Prize, iar "Elizabeth Costello" (2003) şi "Slow Man" (2005) se bucură de o foarte bună receptare. În 2007 apare "Jurnalul unui an prost" ("Diary of a Bad Year"; Humanitas Fiction, 2009), în 2009, "Miezul verii" ("Summertime"; Humanitas Fiction, 2012), ultimul volum din ciclul său autobiografic, iar în 2013 vede lumina tiparului "Copilăria lui Isus" ("The Childhood of Jesus").

De asemenea, J.M. Coetzee este autorul unor volume de eseuri filosofice şi literare. Din 2002 trăieşte în Australia, fiind profesor emerit la Universitatea din Adelaide. În 2003 primeşte premiul Nobel pentru literatură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici