- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.03.2014, 13:08)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coaliţia de guvernare decide viitorul TVR. Intrarea în insolvenţă, o variantă posibilă - surse
Liderii coaliţiei de guvernare discută, în această perioadă, despre rezolvarea situaţiei TVR, care a acumulat datorii de 800 de milioane de lei, decizia politică urmând a fi luată după numirea noului CA, iar intrarea în insolvenţă este privită ca o variantă posibilă, potrivit unor surse politice.
Urmărește
690 afișări
Coaliţia de guvernare decide viitorul TVR. Intrarea în insolvenţă, o variantă posibilă - surse (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)
Coaliţia de guvernare a decis, luni, declanşarea procedurilor parlamentare pentru numirea unui nou CA, fiecare grup politic urmând să facă nominalizări de viitori membri. Aceste nominalizări urmează a se face în cursul zilei de marţi.
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat că are o întâlnire marţi la Parlament cu preşedintele director general interimar, Stelian Tănase, pentru a discuta despre situaţia de la TVR, în condiţiile în care Ponta a menţionat că, din punctul său de vedere, Tănase ar trebui să continue proiectul început la şefia TVR. Victor Ponta şi Stelian Tănase se află, la ora transmiterii acestei ştiri, la Parlament, în biroul preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea. Ponta a venit însoţit de vicepremierul PC Daniel Constantin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Dacă lucrurile se menţin astfel, noul CA îl va desemna pe Tănase preşedinte director general şi ar urma să facă, potrivit unor surse, constatarea că TVR este în incapacitate de plată.
Sursele citate au arătat că din acel moment se poate merge pe varianta restructurării instituţiei, astfel încât aceasta să nu mai facă în continuare datorii. Aceasta este varianta în care noul CA va trebuie să asume măsura restructurării.
O altă variantă este administrarea specială şi numirea unui administrator special.
Altă variantă este intrarea în insolvenţă.
Surse politice au invocat şi posibilitatea majorării taxei TV, argumentând că aceasta este foarte mică în comparaţie cu ţările vecine. Aceleaşi surse au arătat că taxa poate creşte doar dacă TVR nu mai face datorii în continuare.
După ce prin decizie politică se va adopta una dintre variante sau o succesiune a acestor variante, se va merge pe comasarea TVR cu SRR într-o singură societate naţională.
Discuţiile despre viitorul TVR sunt în desfăşurare, o decizie tranşantă în acest sens urmând a fi luată şi anunţată.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare au decis declanşarea procedurilor pentru numirea unui nou CA al TVR, el arătând că, în opinia sa, Stelian Tănase trebuie să-şi continue activitatea la şefia TVR.
El a spus că, dacă decizia va fi ca Stelian Tănase să continue la şefia TVR, atunci va avea marţi o întrevedere cu acesta pentru prezentarea soluţiilor pentru perioada următoare.
"Dacă aceasta va fi decizia, marţi voi avea o întâlnire cu domnul Tănase şi probabil împreună cu domnia sa, eu voi anunţa partea ce ţine de Guvern, iar domnia sa ceea ce intenţionează, dacă va rămâne preşedinte-director general, ca strategie pentru următoarea perioadă", a spus Ponta.
Întrebat dacă are în vedere ştergerea datoriilor TVR, Ponta a răspuns: "Nu. Partea care ţine de Guvern reprezintă un set de măsuri care să permită relansarea şi restructurarea TVR".
Într-un interviu acordat recent agenţiei MEDIAFAX, Stelian Tănase a declarat că TVR este în pericol să intre în incapacitate de plată chiar în acest an, precizând că instrumentele pentru salvarea televiziunii se află la Guvern şi la liderii politici.
Acesta a precizat că nu a mai vorbit de mult timp nici cu Crin Antonescu, nici cu Victor Ponta: "Cred că trebuie nişte consultări. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de linişte, ca să avem măcar 10% şanse să salvăm televiziunea. Dacă nu, va intra în incapacitate de plată chiar în cursul acestui an. Dar, dacă nu mi se dă acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reformă mult mai adâncă şi va fi o situaţie alarmantă pentru televiziune şi eu nu vreau să se intervină numai în condiţii de forţă majoră. Nu vreau ca TVR să ia foc şi să chemăm pompierii".
TVR are o datorie istorică de 150 de milioane de euro şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, a declarat Stelian Tănase.
Pentru salvarea Televiziunii Române este necesară o "soluţie combinată", care să cuprindă mai multe scenarii, între care modificarea Legii de funcţionare a TVR este cel mai important, alături de indexarea taxei până la 8,5 lei/ lună/ gospodărie, ştergerea datoriilor TVR (avansată chiar de Ministerul de Finanţe) sau intrarea în insolvenţă. În acest ultim caz, Stelian Tănase a confirmat existenţa la Guvern a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea actualei legi de funcţionare a TVR, astfel încât televiziunea să poată intra în insolvenţă.
Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.
Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe