COMENTARIU BREXIT - Am aflat reacţiile prietenilor mei englezi din Londra, Leeds şi Manchester, după ce Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană

Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, după ce 52% dintre britanici s-au lăsat convinşi de politica antieuropeană a unor lideri englezi. Se spune de mult în cultura pop: Anglia are mentalitate insulară, autosuficientă. Am însă prieteni englezi. Astăzi, 24 iunie, reacţia lor e frustă şi vehementă.

Urmărește
1765 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU BREXIT - Am aflat reacţiile prietenilor mei englezi din Londra, Leeds şi Manchester, după ce Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană

COMENTARIU BREXIT - Am aflat reacţiile prietenilor mei englezi din Londra, Leeds şi Manchester, după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

În 2010 şi 2011 am primit o bursă pentru o Şcoală de Vară la University of London. Am cunoscut englezi şi m-am împrietenit cu ei cât ai zice "Merry England".

Ştiţi ce-nseamnă? "Merry England", sau într-o variantă ortografică arhaică, cu tentă jovială, "Merrie Olde England" se referă la un stereotip din cultura populară britanică, o concepţie utopică despre societatea şi cultura britanică, ce se bazează pe un mod de viaţă pastoral şi idilic. Acest tip de "lifestyle" era posibil în Marea Britanie, cândva între Evul Mediu şi Revoluţia Industrială. Mai precis, "Merry England" implică conceptul de "English nostalgia". Peisajele care să ilustreze conceptul ar fi cu o casă la ţară în Anglia, cu acoperiş de stuf, sau cu un han unde se strâng englezii să-şi murdărească bărbiţele de spumă de bere sau de cidru aromat.

Ei bine, când am fost la bursă în Londra, am stat la pub şi-n campus cu englezii, noapte şi zi. Într-o noapte, lângă Tamisa, o fată din Anglia imita sonoritatea ori austeră, ori mai neaoşă a fiecărui accent britanic, în funcţie de regiune. O chema Ruth. Azi dimineaţă, după vestea că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, mi-am adus aminte de prietena mea, Ruth.

Aşa că, într-un fel, scriu despre amicii mei britanici pe care nu-i văd, dar în casele cărora, din Manchester, Leeds şi Londra, aş fi oricând binevenită. Am transcris reacţiile lor după aflarea veştii că Marea Britanie părăseşte Uniunea. Sunt publicate pe Facebook, reţeaua de socializare ce se "omogenizează", observ, mai bine decât UE. Le găsiţi mai jos.

Prietenii mei par furioşi şi revoltaţi. Uite ce spun:

Simon Haworth este poet şi predă la Universitatea din Manchester. Iată ce a scris Simon pe Facebook, vineri, după ce a aflat vestea că Marea Britanie părăseşte UE:

"Mesajul acesta va conţine blasfemii. Ţara asta e în dizgraţie. Sau mai degrabă, 17.000 de englezi obidiţi, vinovaţi că stau legaţi la ochi, au fost manipulaţi şi amăgiţi brutal de o cohortă de politicieni şi economişti autosuficienţi. Care-i planul, mai departe? Aşteptăm cu toţii să ne uităm pe geam şi să vedem cum cade ploaia peste crucea Sfântului George şi să alunecăm în câmpuri şi canale? Iar noaptea ne vom uita la stele şi vom vedea frumoasă şi înfloritoare industria britanică şi inovaţiile pe care le-am făcut noi? Sau vom hoinări ameţiţi, cu o figură alienată, pe străzile noastre, oprindu-ne să ne luăam dozele de cafeină, sau doza de veselie, în magazinele noastre de pariuri, simţindu-ne fercheşi şi plini de aroganţă. Vom fi plini de noi, nu-i aşa? Ştiţi ce, eu mă mut la Berlin, să trăiesc de pe o zi pe alta, sau oriunde departe de ţara asta şovină, xenofobă, care a fost cooptată de un trib de Neanderthali şi de bigoţi cretini şi de leadership-ul lor şi media lor toxice. Aceasta nu-i ţara mea, nu este moştenirea mea şi nu va fi nici a copiilor mei. Dacă în altă ţară sunt primit, mă duc."

Wim Van Mierlo şi Chrissie Van Mierlo. Sunt soţ şi soţie. Wim şi Chrissie sunt conferenţiari la Universitatea din Loughborough, Leicestershire. Ea ea englezoiacă pur-sânge, el e neerlandez. E imigrant, dar predă într-o facultate britanică. Vineri dimineaţă, Wim a scris pe Facebook că, după rezultatul referendumului, se simte "lipsit de drepturi civile". Chrissie, soţia lui spune: "sunt devastată, mi se pare că rezultatul e horror."

Pauly Ketlez este artist şi manager de evenimente. Trăieşte la Londra. Pauly a scris un mesaj ironic pe Facebook "Mulţumesc, strămoşii mei, nişte italieni imigranţi, ar fi mândri."

Ruth Clemens, 26 de ani, doctorand la Universitatea din Leeds. Uite ce zice Ruth:

"Se pare că toată cariera mea se va duce de râpă - mă refer la viitorul unui tânăr cercetător în Marea Britanie. Mă gândesc dacă mai vreau să termin doctoratul pe care îl fac acum, sau să iau vaporul către continent, să plec. Ştie vreun universitar care sunt şansele ca un student dintr-o ţară non-UE să poată face studii post-doctorale într-o ţară din Uniunea Europeană? Va fi Marea Britanie exclusă de la burse de tipul Humbolt, de pildă?

Rob May studiază Ştiinţe Politice la London Metropolitan University. Rob spune: "Sunt foarte trist. Practic, jumătate de ţară a votat să vadă chipul extaziat al lui Nigel Farage."

Matt Kapron studiază Relaţii Diplomatice la London Metropolitan University

"M-am trezit şi am aflat veştile şocante, 52% dintre britanici au decis să iasă din UE. În continuare, aş vrea ca Scoţia să-şi facă propriul referendum pentru a nu rămâne ostaticii politicii lui Boris Johnson şi Nigel Farage. Sper ca Marea Britanie să nu intre în colaps, însă cu dezagregarea din urma acestui vot, s-ar putea ca prăbuşirea să fie iminentă."

Lindsay Connell a publicat pe Facebook o fotografie cu drapelul Europei, cel format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru. Una dintre stele este desprinsă din cerc, sugerând astfel, ieşirea Marii Britanii din joc. Lindsay a adăugat şi un mesaj: "Noi suntem plămădiţi din speranţă, nu din ură. Vrem să intrăm într-o structură, nu să destrămăm cercul de stele. Eu am votat Remain."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici