- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.11.2013, 16:18)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Daniel Dăianu şi Liviu Albu-membri titulari ai Academiei Române; Irinel Popescu-membru corespondent
Economiştii Lucian Liviu Albu şi Daniel Dăianu au devenit membri titulari ai Academiei Române, iar medicul Irinel Popescu a devenit membru corespondent, potrivit unei decizii luate în adunarea generală a membrilor forului cultural şi ştiinţific, informează un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Urmărește
482 afișări
Daniel Dăianu şi Liviu Albu-membri titulari ai Academiei Române; Irinel Popescu-membru corespondent (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Astfel, economiştii Lucian Liviu Albu şi Daniel Dăianu au fost aleşi membri titulari în secţia de Ştiinţe economice, juridice şi sociologie.
Totodată, medicul Irinel Popescu a devenit membru corespondent la Secţia de Ştiinţe medicale.
De asemenea, monseniorul Vladimir Ghika - prinţ, diplomat, scriitor, om de caritate, preot catolic român, nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei - şi Petre Pandrea - eseist, publicist şi avocat din perioada interbelică - au fost aleşi membri postmortem.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Noii membri au fost aleşi prin vot secret.
Lucian-Liviu Albu, născut pe 7 august 1951, în Bucureşti, a fost ales în 2009 membru corespondent al Academiei Române. Din ianuarie 2001, el este director al Institutului de Prognoză Economică (IPE) din cadrul Academiei Române. A obţinut premiul pentru ştiinţe economice "Petre S. Aurelian" al Academiei Române pe anul 2000, pentru cartea "Tranziţia economiei sau tranziţia ştiinţei economice?".
Daniel Dăianu, născut pe 30 august 1952, în Bucureşti, a fost ministru al Finanţelor între 1997 şi 1998, profesor universitar la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti, iar, în 2001, a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În iunie 2011 a devenit membru al Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR). Este asociat al institutului CASE din Varşovia şi cercetător invitat, de-a lungul anilor, la Russian Research Center (Harvard University), Woodrow Wilson Center (Washington, DC), NATO Defense College (Roma), FMI, OCDE, Comisia Economica ONU pentru Europa. Printre volumele publicate se numără "Funcţionarea economiei şi echilibrul extern" (Bucuresti, 1992), "Echilibru şi monedă" (Bucuresti, 1993), "Economic Vitality and Viability" (Frankfurt am Main, 1995), "Transformation as a Real Process" (Aldershot, 1998), "Încotro se îndreaptă ţările postcomuniste?" (Polirom, Iasi, 2000), "Ce vom fi în Uniune. Pariul modernizării României" (Polirom, Iaşi, 2006).
Irinel Popescu, născut pe 22 aprilie 1953, este preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor de chirurgie la Facultatea de Medicina Generală, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila"- Bucureşti, director al "Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Dan Setlacec" - Institutul Clinic Fundeni - Centru de excelenţă CNCSIS, membru al European Board of Surgery, specialităţi chirugicale, subspecialitate de transplant (cu diplomă de onoare) şi chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Este doctor honoris causa al Universităţii Testemitanu - Chişinău Republica Moldova şi membru al Academiei de Medicină din Malaysia.
Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii. În prezent, Academia Română îndeplineşte trei roluri majore: este for de consacrare, este un pilon important al cercetării din România şi este un participant activ în viaţa societăţii.
Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul instituţiei.
În prezent, Academia are 79 de membri titulari, 79 de membri corespondenţi (total 158), 86 de membri de onoare din străinătate şi 31 de membri de onoare din ţară (total 118).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe