- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.03.2016, 12:25)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dem Rădulescu, George Constantin şi Ştefan Bănică, omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor
Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache vor fi omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor de Ziua Mondială a Teatrului pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului, duminică, de la ora 12:00, în Piaţa Timpului din Bucureşti.
Urmărește
705 afișări
Dem Rădulescu, George Constantin şi Ştefan Bănică, omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)
Decernarea se va face în prezenţa Primarului General al Municipiului Bucureşti, Ioan Răzvan Sava şi a fiilor şi fiicelor celor omagiaţi: Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Ilinca Manolache şi Irina Rădulescu.
Ceremonia de decernarea a stelelor pe Aleea Celebrităţilor se va desfăşura sub egida Teatrului Metropolis şi a Primăriei Municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii Cocor şi Sabion.
Dem Rădulescu va fi omagiat de către academicianul Răzvan Theodorescu, George Constantin de către Horaţiu Mălăele, Ştefan Bănică de către Stela Popescu şi Dinu Manolache de către Virginia Mirea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi înmânate moştenitoriilor lor întru talent şi pasiune. Alături de ei, actriţe-soţii, actriţe-mame. Îi cunoaşteţi, îi recunoaşteţi pe toţi. Ce poate fi mai frumos decât o duminică petrecută în familie, în familia Teatrului.", a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.
"Mă bucur să particip la această sărbătoare a Teatrului, arătând împreună cu dumneavoastră respectul cuvenit celor patru familii de actori prezente aici, în Piaţa Timpului, familii al căror nume este dus mai departe cu succes de a doua generaţie de actori.", a declarat Daniel Stoica, acţionar Cocor.
În cadrul evenimentului, va fi înmânată câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.
Dem Rădulescu s-a născut în 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea şi a decedat în 17 septembrie 2000, la Câmpina. A absolvit Facultatea de Teatru în 1954, la clasa Irinei Răchiţeanu-Şirianu, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Marele actor de comedie se considera "actor de inspiraţie", iar atunci când juca, spunea că intră într-o mare "transă". Prezenţa numelui său pe afiş, la teatru, ducea întotdeauna către un inegalabil succes, însă, uriaşa popularitate i-au făcut-o în egală măsură filmul, televiziunea sau teatrul de revistă, cu spectacolele "Salutări de la Vasile" şi "Dai un Biban, dar face!". Din 1955 a devenit profesor de actorie în IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, până la finalul vieţii, unde a îndrumat şi format, generaţii de actori. A fost căsătorit cu actriţa Adriana Şchiopu şi au împreună o fiică, Irina Rădulescu, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.
George Constantin s-a născut în 3 mai 1933 şi a decedat în 30 aprilie 1994. George Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1956, la clasa lui Nicolae Bălţăţeanu, făcând parte din promoţia de aur, alături de: Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu, Eliza Plopeanu. Şi, aşa cum spunea, a învăţat meserie "şlefuindu-se" pe lângă nume mari din teatrul românesc: Aura Buzescu, Gh. Storin, Ion Finteşteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Numea rolurile, "vieţi care i s-au dat" faţă de care se simţea responsabil, şi după mulţi ani de teatru, când i s-a cerut un curriculum vitae, a numărat personajele: "50 la Teatrul «Nottara», 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la radio". Amintim în teatru cele trei roluri din dramaturgia shakespeariană magistral interpretate de George Constantin: Prospero în regia lui Liviu Ciulei, Regele Lear în regia lui Radu Penciulescu la Teatrul Naţional Bucureşti şi Timon din Atena în regia lui Dinu Cernescu la Teatrul Nottara, iar în film rolul procurorului din ,"Reconstituirea" regizat de Lucian Pintilie. În realitate erau mult mai multe, iar rigoarea cu care se autocenzura e dovedită şi de faptul că, dintr-o filmografie de 50 de roluri, pomenea doar de vreo patru. A fost căsătorit şi are un fiu, Mihai Constantin, actor al Teatrului Bulandra şi al Teatrului Naţional din Bucureşti.
Ştefan Bănică s-a născut în 11 noiembrie 1933, la Călăraşi, şi a decedat în 26 mai 1995. Tatăl său l-a vrut avocat, dar după o imprimare la Radio, actorul Radu Beligan l-a urcat într-un taxi ducându-l să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955, la clasa maestrului Finţi. După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, jucând alături de: Gina Patrichi, Dana Comnea, Mihai Pălădescu, Matei Alexandru. Din 1960 revine în Bucureşti angajându-se la Teatrul "Giuleşti", apoi la Teatrul Bulandra. În aşteptarea marilor roluri evoluează în spectacole de divertisment, de cele mai multe ori cântând. Printre celebrele piese muzicale interpretate se numără: "Îmi acordaţi un dans", "Cum am ajuns să te iubesc", "Gioconda se mărită". Mulţi ani a format un cuplu pe scenă cu Stela Popescu, în spectacole de divertisment pentru televiziune. A fost căsătorit şi are doi fii. Unul dintre ei i-a urmat cariera: Ştefan Bănică, actor al Teatrului Bulandra şi în prezent al Teatrului de Comedie din Bucureşti, vedetă de film şi televiziune.
Dinu Manolache s-a născut la 13 mai 1955, şi a încetat din viaţă în 3 septembrie 1998, la numai 43 de ani. Dinu Manolache a absolvit Institutul de Artă teatrală şi Cinematografică în 1980, la clasa Octavian Cotescu. A devenit cunoscut după rolul din filmul "Fata morgana", în regia lui Elefterie Voiculescu, unde a avut-o ca parteneră pe frumoasa actriţă Diana Lupescu. Pe lângă activitatea pedagogică de la IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a fost asistentul lui Mircea Albulescu, a debutat şi a jucat pe scena Teatrul Mic din Bucureşti, până la sfârşitul vieţii. A fost căsătorit cu actriţa Rodica Negrea şi împreună au avut o fiică, Ilinca Manolache, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.
Citeşte şi: Filarmonica Transilvania dedică un concert de Bach în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles
Citeşte şi: Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a venit în România: Wikipedia nu se termină niciodată - VIDEO
Citeşte şi: Nicolae Manolescu, despre scriitorii excluşi din USR: "Au creat o ţesătură veninoasă de minciuni" - VIDEO
Citeşte şi: Uniunea Scriitorilor din România îi sancţionează pe scriitorii rebeli. Iaru, Teodorescu şi ale nouă nume, excluse din Uniune
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe